Alles over je achillespees

Pijn, blessures en de behandeling

De achillespees is de langste, sterkste pees die in ons lichaam te vinden is. Hij bevindt zich aan de achterzijde van je voeten en enkels, waar hij een verbinding vormt tussen ons hielbeen en de kuitspieren. Een achillespees bestaat van onder naar boven uit een aanhechting, een middengedeelte en de spier/peesovergang. Dat ze de sterkste pezen in ons lichaam vormen, is niet heel verrassend aangezien we ze iedere keer gebruiken als we (hard)lopen, springen of traplopen. Ondanks de sterkte van de pees is de kans op blessures en de daarbij komende pijn altijd aanwezig.

Pijn in je achillespees veroorzaakt een kettingreactie in je lichaam. Je gaat verkeerd lopen, spieren en gewrichten gaan corrigeren, kortom: werk aan de winkel. Gebruik een achillespeesbrace om te stabiliseren en te corrigeren. Zowel te gebruiken als oplossing en voorkoming van klachten.

Een pijnlijke hiel of problemen met de peesaanhechting kunnen je goed dwarszitten. Doe er iets aan en gebruik het harde hielkussen dat met de carbosan latex steun biedt en de druk opvangt van je hiel. Daarnaast ook goed tegen kuitklachten.

Je loopt sneller blessures op dan je denkt, met alle nare gevolgen van dien. Gebruik compressiekousen om de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Spieren raken minder snel vermoeid en herstellen beter en sneller, wat de kans op blessures aanzienlijk verkleint.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij een pijnlijke achillespees.

Welke oorzaken leiden tot pijn in je achillespees en hoe voorkom je dit?

Waar een wetenschappelijke onderbouwing voor het ontstaan van achillespeesblessures niet bestaat, zijn er wel duidelijk aantoonbare extrinsieke en intrinsieke factoren te benoemen die een blessure kunnen veroorzaken. Slecht loopschoeisel, langdurig (over)trainen, een slechte looptechniek of een te snelle opbouw in trainingsintensiteit vormen voorbeelden van die eerste groep.

Oorzaken van het ontstaan van een pijnlijke achillespees zijn o.a. afname van de doorbloeding, verminderde spierkracht en flexibiliteit van de kuitspier, overgewicht en een afwijking van de vorm van de voet.

In het dagelijkse leven loop je niet zo snel een achillespeesblessure op. Per duizend bezoekers die een huisarts ontvangt, worden er ongeveer drie naar huis gestuurd met de diagnose van een achillespeesblessure. Met name hardlopers vallen in een verhoogde risicogroep. Onder recreatieve lopers ligt de kans op het oplopen van achillespeesblessures op 8%, voor de echte toplopers ligt dit percentage op meer dan 50%.

Deze symptomen wijzen op een achillespeesontsteking

Een ontsteking aan je achillespees gaat gepaard met pijn die niet al te hevig aanwezig is, maar langzaam opbouwt naarmate je er langer mee loopt. De volgende symptomen wijzen op een ontsteking van de achillespees:

  • Zwelling ter hoogte van de achillespees;
  • Milde tot hevige pijnscheuten in de pees na afloop van een afgeronde training of activiteit;
  • Moeizaam in beweging komen na een periode van rust. Zeker als hier een inspanning aan vooraf is gegaan;
  • Stijve kuiten die pas loskomen wanneer de pees opgewarmd is.

Naarmate je er langer mee rondloopt, nemen de klachten grotere vormen aan.

Welke behandeling helpt bij een achillespeesontsteking?

Waar overbelasting altijd ten grondslag ligt aan de blessure, vormt het nemen van rust een belangrijke stap wanneer klachten te hevig worden. Verder bestaan er in het beginstadium van de blessure meerdere behandelmethodes die de gevolgen onder controle houden en de pijn van een achillespeesontsteking zo ver mogelijk wegnemen.

Beperk de pijn aan je achillespees door je huid te koelen

Koel je huid meermaals per dag met ijs of koelelementen. Dit stimuleert de bloedsomloop rondom de pijnlijke achillespees en zal de genezing bevorderen. Doe dit vooral na het ondernemen van activiteiten en maak tijdens het koelen gebruik van een handdoek om direct contact met de huid te voorkomen.

Maak gebruik van een hielspoor nachtspalk

Het tijdig nemen van rust is een belangrijk aspect rondom de behandeling van je achillespeesontsteking. Dit doe je met name door voldoende te slapen. Door gebruik te maken van een hielspoor nachtspalk worden de peesplaat en de achillespees over de gehele enkel zachtjes uitgerekt. Door deze beperking komt de achillespees beter tot rust en bevordert het je herstel.

Slaap met een correctiekous

Door gebruik te maken van een artikel als de Basko Stretch-UP Correctiekous weet je de vervelende gevolgen van een (beginnende) achillespeesontsteking te beperken. Dit soort correctiekousen houdt je voet in een gehaakte positie terwijl je slaapt. Daarmee wordt een lichte rek op de peesplaat en achillespees uitgeoefend, wat voorkomt dat de peesplaat of achillespees verkort en er verkleving optreedt. Door de gehaakte stand van de voet wordt vorming van kalkweefsel tegengegaan dat ontstaat wanneer de voet langdurig in ontspannen positie verkeerd.

Een handig bijkomend voordeel is dat de kuitspieren lichtjes worden opgerekt. Hiermee verklein je de kans op nachtelijke krampen in je kuit.

Loop op goede schoenen die veel ondersteuning bieden

Besparen op je schoenen is geen goed idee. Zeker als er problemen rondom de achillespees opspelen is een goede ondersteuning tijdens het lopen van essentieel belang. Neem de tijd voor het vinden van passende schoenen die je van extra stevigheid voorzien. Met name voor hardloopschoenen kan het belang van een goed voetbed en een zachte demping niet genoeg onderstreept worden. Met het plaatsen van bijvoorbeeld Talonette hielcups en kussens in je hardloopschoenen, ben je altijd van verzekerd van de juiste demping.

Een plaatsing van een hakverhoging in je schoen is een tweede oplossing om verlichting te bieden. Het brengt de aanhechtingspunten van de achillespees dichter bij elkaar en reduceert de trekspanning. Hierdoor wordt de pees ontlast, krijgt deze meer rust en bespoedig je het herstel.

Geef extra ondersteuning en rust overdag

Overdag is mogelijk om met een achillespeesbrace de gekwetste achillespees van extra ondersteuning en rust te voorzien. Een brace stabiliseert de achillespees en de hiel. Door een beperking van de peesextensie, werkt het bevorderend voor het herstel bij je achillespeesblessures.

Masseer de kuitspier en stimuleer de bloedsomloop

Naast dat het masseren van de kuitspier de gevolgen van een achillespeesontsteking beperkt, helpt het tevens bij het voorkomen en het verhelpen van de blessure. Net als bij het koelen van de huid stimuleert een massage de bloedsomloop in het gekwetste gebied.

Operatieve ingreep zelden noodzakelijk

In het geval van een achillespeesontsteking is een operatie zelden noodzakelijk en vormt het enkel een laatste redmiddel wanneer alle overige behandelmethodes over een lange periode niet het gewenste effect teweeggebracht hebben.

Deze symptomen wijzen op een achillespeesscheuring

Waar de pijn bij een ontsteking langzaam opbouwt, komt het bij een scheuring van de achillespees als een donderslag bij heldere hemel. De pijn is vanaf het eerste moment erg hevig, alsof er iemand een trap tegen de betreffende kuit aangeeft. De volgende symptomen bevestigen een (gedeelde) scheuring van de achillespees:

  • Er is een zwelling zichtbaar en er ontstaat een deuk, vier tot zes centimeter boven het hielbeen;
  • De afwikkeling van je voet verloopt moeizaam of helemaal niet goed;
  • Op je tenen staan en normale belasting van het been is niet meer mogelijk.

Welke behandeling helpt bij een achillespeesscheuring?

De juiste behandeling bij een achillespeesscheuring hangt nauw samen met de omvang van de scheur. Waar een kleine tot middelgrote scheur in bijvoorbeeld een hamstring te herstellen is aan de hand van gerichte fysiotherapie, gaat ditzelfde niet op voor een volledig afgescheurde achillespees. Deze laatste categorie is enkel te verhelpen met een conservatieve of een operatieve behandeling.

Een conservatieve behandeling

Tijdens een conservatieve achillespeesbehandeling wordt het onderbeen van de aangetaste pees door middel van tape of een gipsspalk in strekstand gehouden. Dankzij de geforceerde stand van de voet komen de beschadigde peesuiteinden constant tegen elkaar te liggen, wat de natuurlijke genezing stimuleert.

Een operatieve behandeling voor deze blessure

Het toepassen van een operatieve ingreep komt in beeld wanneer overige behandelmethodes volledig herstel niet kunnen garanderen. Tijdens een operatie aan de achillespees worden de uiteinden weer als voorheen naast elkaar gelegd en gehecht. Na afloop wordt het onderbeen in het gips gezet om de beschadigde achillespees zoveel mogelijk rust te bieden en het herstel te bevorderen.

Hoe lang duurt het herstel van een achillespeesscheuring?

Een kleine scheur in de achillespees is met twee tot drie weken te verhelpen. Voor een (middel)grote scheuring staat een periode van vier tot acht weken voorgeschreven. Wanneer er een operatie aan te pas komt om de volledig afgescheurde achillespees te helen, ligt de herstelperiode op drie tot zes maanden. Gebruik van tijdelijk gips wordt na een operatie toegepast om een afname in spierkracht te voorkomen.

Voorkom (de terugkeer van) achillespeesblessures met deze oefeningen

Uiteraard zit niemand te wachten op vervelende achillespeesblessures. Zeker niet wanneer je hier eerder al last van hebt gehad. Er bestaan meerdere oefeningen die je de gevolgen van achillespeesblessures kunnen voorkomen of verlichten;

Oefening 1 | Rol met een bal onder je voet - Bij de eerste oefening maak je gebruik van een bal om ontstane stijfheid in je voet te verhelpen. Dit mag bijvoorbeeld een tennisbal of een golfbal zijn. Rol deze vervolgens twee tot drie minuten vanaf het begin van de voet over het hele voetbed tot op de hiel. Voer deze oefening staand uit net nadat je opstaat voor een zo groot mogelijk effect. Wanneer dit niet lukt is de oefening ook zittend uit te voeren.

Oefening 2 | Strek je achillespees - Neem plaats op een traptrede, ga op de bal van je beide voeten staan en houd je benen gestrekt. Laat je hielen vervolgens naar beneden zakken en blijf tien seconden in deze positie staan voordat je weer teruggaat naar je starthouding. Herhaal deze handeling vier keer. Voor een maximaal effect is deze oefening ook om en om per hiel uit te voeren.

Oefening 3 | Rek je achillespees in een handdoek - Pak voor de derde en laatste in dit rijtje achillespeesoefeningen een handdoek en zorg dat je comfortabel zit. Rol de handdoek op, neem hem beet bij de uiteinden en plaats je voet in het midden. Trek nu de handdoek naar je toe terwijl je been in gestrekte positie blijft en houd deze positie voor vijftien tot twintig seconden vast. Herhaal de oefening vervolgens vier keer voor beide voeten.

Tot slot

Heb jij andere klachten, maar weet je niet precies wat hiervan de oorzaak is? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.