Inhoud

  Achillespeesontsteking

  Deze symptomen wijzen op een achillespeesontsteking

  Een ontsteking aan je achillespees gaat gepaard met pijn die niet al te hevig aanwezig is, maar langzaam opbouwt naarmate je er langer mee loopt. De volgende symptomen wijzen op een ontsteking van de achillespees:

  • Zwelling ter hoogte van de achillespees;
  • Milde tot hevige pijnscheuten in de pees na afloop van een afgeronde training of activiteit;
  • Moeizaam in beweging komen na een periode van rust. Zeker als hier een inspanning aan vooraf is gegaan;
  • Stijve kuiten die pas loskomen wanneer de pees opgewarmd is.

  Naarmate je er langer mee rondloopt, nemen de klachten grotere vormen aan.

  Welke behandeling helpt bij een achillespeesontsteking?

  Waar overbelasting altijd ten grondslag ligt aan de blessure, vormt het nemen van rust een belangrijke stap wanneer klachten te hevig worden. Verder bestaan er in het beginstadium van de blessure meerdere behandelmethodes die de gevolgen onder controle houden en de pijn van een achillespeesontsteking zo ver mogelijk wegnemen.

  Beperk de pijn aan je achillespees door je huid te koelen

  Koel je huid meermaals per dag met een cold pack. Dit stimuleert de bloedsomloop rondom de pijnlijke achillespees en zal de genezing bevorderen. Doe dit vooral na het ondernemen van activiteiten en maak tijdens het koelen gebruik van een handdoek om direct contact met de huid te voorkomen.

  Maak gebruik van een hielspoor nachtspalk

  Het tijdig nemen van rust is een belangrijk aspect rondom de behandeling van je achillespeesontsteking. Dit doe je met name door voldoende te slapen. Door gebruik te maken van een hielspoor nachtspalk worden de peesplaat en de achillespees over de gehele enkel zachtjes uitgerekt. Door deze beperking komt de achillespees beter tot rust en bevordert het je herstel.

  Slaap met een correctiekous

  Door gebruik te maken van een artikel als de Basko Stretch-UP Correctiekous weet je de vervelende gevolgen van een (beginnende) achillespeesontsteking te beperken. Dit soort correctiekousen houdt je voet in een gehaakte positie terwijl je slaapt. Daarmee wordt een lichte rek op de peesplaat en achillespees uitgeoefend, wat voorkomt dat de peesplaat of achillespees verkort en er verkleving optreedt. Door de gehaakte stand van de voet wordt vorming van kalkweefsel tegengegaan dat ontstaat wanneer de voet langdurig in ontspannen positie verkeerd.

  Een handig bijkomend voordeel is dat de kuitspieren lichtjes worden opgerekt. Hiermee verklein je de kans op nachtelijke krampen in je kuit.

  Loop op goede schoenen die veel ondersteuning bieden

  Besparen op je schoenen is geen goed idee. Zeker als er problemen rondom de achillespees opspelen is een goede ondersteuning tijdens het lopen van essentieel belang. Neem de tijd voor het vinden van passende schoenen die je van extra stevigheid voorzien. Met name voor hardloopschoenen kan het belang van een goed voetbed en een zachte demping niet genoeg onderstreept worden. Met het plaatsen van bijvoorbeeld Talonette hielcups en kussens in je hardloopschoenen, ben je altijd van verzekerd van de juiste demping.

  Een plaatsing van een hakverhoging in je schoen is een tweede oplossing om verlichting te bieden. Het brengt de aanhechtingspunten van de achillespees dichter bij elkaar en reduceert de trekspanning. Hierdoor wordt de pees ontlast, krijgt deze meer rust en bespoedig je het herstel.

  Geef extra ondersteuning en rust overdag

  Overdag is mogelijk om met een achillespeesbrace de gekwetste achillespees van extra ondersteuning en rust te voorzien. Een brace stabiliseert de achillespees en de hiel. Door een beperking van de peesextensie, werkt het bevorderend voor het herstel bij je achillespeesblessures.

  Masseer de kuitspier en stimuleer de bloedsomloop

  Naast dat het masseren van de kuitspier de gevolgen van een achillespeesontsteking beperkt, helpt het tevens bij het voorkomen en het verhelpen van de blessure. Net als bij het koelen van de huid stimuleert een massage de bloedsomloop in het gekwetste gebied.

  Operatieve ingreep zelden noodzakelijk

  In het geval van een achillespeesontsteking is een operatie zelden noodzakelijk en vormt het enkel een laatste redmiddel wanneer alle overige behandelmethodes over een lange periode niet het gewenste effect teweeggebracht hebben.

  Achillespeesscheuring

  Deze symptomen wijzen op een achillespeesscheuring

  Waar de pijn bij een ontsteking langzaam opbouwt, komt het bij een scheuring van de achillespees als een donderslag bij heldere hemel. De pijn is vanaf het eerste moment erg hevig, alsof er iemand een trap tegen de betreffende kuit aangeeft. De volgende symptomen bevestigen een (gedeelde) scheuring van de achillespees:

  • Er is een zwelling zichtbaar en er ontstaat een deuk, vier tot zes centimeter boven het hielbeen;
  • De afwikkeling van je voet verloopt moeizaam of helemaal niet goed;
  • Op je tenen staan en normale belasting van het been is niet meer mogelijk.

  Welke behandeling helpt bij een achillespeesscheuring?

  De juiste behandeling bij een achillespeesscheuring hangt nauw samen met de omvang van de scheur. Waar een kleine tot middelgrote scheur in bijvoorbeeld een hamstring te herstellen is aan de hand van gerichte fysiotherapie, gaat ditzelfde niet op voor een volledig afgescheurde achillespees. Deze laatste categorie is enkel te verhelpen met een conservatieve of een operatieve behandeling.

  Een conservatieve behandeling

  Tijdens een conservatieve achillespeesbehandeling wordt het onderbeen van de aangetaste pees door middel van tape of een gipsspalk in strekstand gehouden. Dankzij de geforceerde stand van de voet komen de beschadigde peesuiteinden constant tegen elkaar te liggen, wat de natuurlijke genezing stimuleert.

  Een operatieve behandeling voor deze blessure

  Het toepassen van een operatieve ingreep komt in beeld wanneer overige behandelmethodes volledig herstel niet kunnen garanderen. Tijdens een operatie aan de achillespees worden de uiteinden weer als voorheen naast elkaar gelegd en gehecht. Na afloop wordt het onderbeen in het gips gezet om de beschadigde achillespees zoveel mogelijk rust te bieden en het herstel te bevorderen.

  Hoe lang duurt het herstel van een achillespeesscheuring?

  Een kleine scheur in de achillespees is met twee tot drie weken te verhelpen. Voor een (middel)grote scheuring staat een periode van vier tot acht weken voorgeschreven. Wanneer er een operatie aan te pas komt om de volledig afgescheurde achillespees te helen, ligt de herstelperiode op drie tot zes maanden. Gebruik van tijdelijk gips wordt na een operatie toegepast om een afname in spierkracht te voorkomen.

  Hielspoor

  Het hoeft niet altijd, maar hielspoor is bijna altijd een voetklacht door overbelasting, waardoor we het al snel een blessure noemen, een overbelastingsblessure. Omdat hielspoor zeer regelmatig voor komt, hebben we hier een complete hielspoor pagina over geschreven. Hier lees je alle informatie over o.a. het ontstaan en de klachten van hielspoor.

  Nog niet uitgelezen of op zoek naar specifieke oplossingen? Bekijk eens onderstaande pagina's:

  Direct naar: Hielspoor inlegzolen

  Direct naar: Hielspoor oefeningen

  Blogs over sportblessures

  Jouw blessure nog niet gevonden? Kijk eens tussen onze blogs voor meer informatie over sportblessures en eventuele oefeningen hiervoor.

  Wat is hielspoor en hoe behandel je het?

  Hielspoor oefeningen

  Heb jij last van hielspoor en ben je op zoek naar fijne oefeningen? Die niet alleen je pijn verminderen, maar er op ten duur ook voor zorgen dat jij minder snel last krijgt van hielspoor?

  We hebben een aantal rek- en strekoefeningen én krachtoefeningen voor je op een rijtje gezet.

  Tennisarm symptomen en behandeling - pijn vermindering met een tennisarmbrace

  Wat is een tennisarm? Van symptomen tot de behandeling

  Ook als je nog nooit op de tennisbaan hebt gestaan, kan deze aandoening je lelijk in de weg zitten. Hoe ontstaat deze blessure en belangrijker nog, hoe kom je er weer vanaf? We vertellen je de oorzaken en symptomen van een tennisarm en geven je een aantal oefeningen die helpen bij het voorkomen dan…

  Zweepslag-kuit-spier-scheur-blessure

  Oefeningen zweepslag

  Wat is zweepslag nu eigenlijk en wat te doen bij zweepslag? Wij vertellen je alle ins en outs over deze vervelende blessure. Zweepslag is één van de meest voorkomende kuitblessures en vaak in verband te brengen met sporten. Het is een vervelende blessure die geheel onverwachts opspeelt. Stijve kuiten of…

  De kuitblessure - blog1

  De kuitblessure, voorkomen en genezen

  De kuitblessure is een veelvoorkomende blessure bij sporters, voornamelijk bij hardlopers. De kuitspieren worden extra belast bij sporten waarbij je veel moet afzetten en springen. Een kuitblessure is vaak zeer vervelend en het kan soms wel weken duren voordat je volledig bent herstelt. De kuit bestaat…