Last van een kuitblessure?

De kuitblessure is een veelvoorkomende blessure bij sporters, voornamelijk bij hardlopers. De kuitspieren worden extra belast bij sporten waarbij je veel moet afzetten en springen. Een kuitblessure is vaak zeer vervelend en het kan soms wel weken duren voordat je volledig bent herstelt. De kuit bestaat uit twee aparte spieren en vormen samen de kuit. De grootste spier heet M. Gastronemicus en de kleinere spier heet M. Soleus. Beide spieren monden uit in de achillespees. Je kunt je kuiten op verschillende manieren blesseren. De meest voorkomende blessures zijn stijve kuiten, de zweepslag, kuitkramp, een verrekte kuitspier en een overbelaste achillespees.

Een kuitblessure komt natuurlijk altijd ongelegen, maar zeker wanneer je hard getraind hebt om een bepaald doel te behalen. Om een zo snel mogelijk herstel te realiseren en een nieuwe (ergere) blessure te voorkomen raden wij je sterk aan de informatie en tips in dit artikel te lezen.

Een zeurende pijn in de kuit kan dus verschillende oorzaken hebben. Verder in dit artikel gaan we deze verschillende oorzaken uitgebreid uitleggen. De volgende punten komen aan bod:

Voorkom een kuitblessure

Pijnklachten ervaar je bij het aanspannen van de kuitspieren. Deze pijnklachten zullen je beperken in je bewegingsapparaat. Wat kun je er in het vervolg aan doen om kuitblessures te voorkomen?

Zoals bij elke sport is een goede warming up zeer belangrijk. Een goede warming up voorkomt vele blessures. Geef je lichaam rustig de tijd om je spieren, pezen en bloedsomloop rustig warm te laten draaien. Zonder goede warming up vraag je om problemen! Vergeet niet de rek- en strekoefeningen goed uit te voeren. Met rek- en strek oefeningen breng je je spieren op lengte, maak je je spieren en gewrichten los. De spieren en gewrichten kunnen soepeler bewegen waardoor je minder snel blessures oploopt.

Een ondergeschoven kindje is vaak de cooling down, minimaal net zo belangrijk als de warming up. Een cooling down is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een warming up. Na afloop van de inspanning breng je je lichaam met een cooling down naar een rustpunt. Dit is nodig om een goede afvoer van afvalstoffen uit de spieren mogelijk te maken. Met een goede cooling down voorkom je gespannen, vermoeide spieren en stijve spieren. Loop of fiets na de inspanning rustig uit en pas dezelfde rek- en strek oefeningen toe als tijdens de warming up.

Rekken en strekken van de kuitspieren

Grote kuitspier

Het rekken en strekken van de grote kuitspier (M. Gastrocnemicus) doe je door een been strekkend naar achteren te plaatsen en de voet vlak op de grond te zetten. Buig de knie van je andere been en buig je romp voorwaarts zoals afgebeeld op de afbeelding. Zorg er voor dat je hakken constant de grond raken en je tenen vooruit wijzen. Je lichaamsgewicht rust voor het grootste gedeelte op het voorste been.

Kleine kuitspier

Het rekken en strekken van de kleine kuitspier (M. Soleus) doe je door een been een halve stap naar achteren te plaatsen, met een rechte rug beide knieën te buigen tot je rek voelt in de kuit van het achterste been. Ook hier blijven de hakken van beide voeten de grond raken en wijzen je tenen naar voren. Het gewicht van je lichaam rust voor het grootste gedeelte op het achterste been.

Soorten kuitblessures en behandeling

Er zijn diverse soorten kuitblessures zoals stijve kuiten, kramp in je kuiten, een verrekte kuitspier en zweepslag. Je leest hieronder meer over de oorzaken en behandeling van deze blessures.

Om de spanning in je kuitspieren te verlagen, kun je gebruik maken van hielkussens en/of hakverhogingen. Met het gebruiken van een gel hielkussen, zul jij ook het dempend vermogen verhogen.

Benieuwd naar al onze oplossingen voor pijnlijke kuiten?

Stijve kuiten - een kuitblessure die je gemakkelijk oploopt

De meeste mensen hebben wel eens last gehad van stijve spieren na het sporten, zo zul je ook vast wel bekend zijn met stijve kuiten. De oorzaken van stijve kuiten kunnen vaak heel verschillend zijn. Stijve kuiten treden het vaakst op nadat de kuitspieren inspanningen hebben geleverd die veel intensiever zijn dan normaal. De overgang naar een andere ondergrond kan van invloed zijn (hard/zacht). Ook het gebruik van de verkeerde (sport) schoenen leiden geregeld tot stijve kuiten, denk hierbij aan het dempende vermogen van de schoenen en een gel hiel cup. Zelfs door een gebrek aan bepaalde vitamines en mineralen kunnen stijve kuiten en andere klachten aan de kuitspier ontstaan.

Stijve kuiten stretchen

Behandeling van stijve kuiten - stappenplan

Wanneer jij tijdens het sporten of in het dagelijks leven last krijgt van stijve kuiten, pas dan onderstaande stappen toe om het vervelende gevoel te verlichten. Heb je vaker last van stijve kuiten? Bekijk dan de oplossingen die jou kunnen helpen met dit probleem.

Kramp in de kuiten – wat kun je tegen deze kuitblessure doen?

Bij kuitkramp trekken je kuitspieren ineens sterk samen. De spier verkrampt en er ontstaat een zeurende pijn in de kuit. Kramp in de kuit is absoluut niet prettig en kan echt zeer vervelend zijn. Kuitkramp komt vaak heel spontaan en onverwachts opzetten, ook tijdens het slapen. Wist je dat zelfs 30% van alle Nederlanders wel eens wakker wordt met kramp in de kuiten? Verschillende factoren zijn van invloed op kuitkramp. Één duidelijke oorzaak is er dan eigenlijk ook niet voor aan te wijzen en iedereen kan het krijgen.

Oorzaken van kuitkramp

Kramp in de kuit kan ontstaan tijdens of na het sporten, of tijdens een andere intensieve bezigheid wanneer er erg veel van je lichaam wordt gevraagd. De klachten kunnen gevolg zijn van intensief sporten en overstrekking van de kuitspieren, zeker bij spring-, ren- en sprintsporten. De ondergrond waarop je loopt of rent heeft ook invloed. Kuitkrampen kunnen ontstaan door vochtgebrek, denk hierbij aan transpiratie en te weinig drinken. Er zijn onderzoeken die aantonen dat een verstoorde mineraalhuishouding en een verkeerde zoutbalans kuitkrampen kunnen veroorzaken (te weinig calcium, kalium, magnesium en natrium).

Behandeling van kuitkramp - stappenplan

Kuitkramp, een veelvoorkomend probleem. Je hebt al kunnen lezen over de oorzaken die kunnen zorgen voor kuitkramp, deze nemen we mee in het stappenplan. Heb jij vaak last van (nachtelijke) kramp in je kuit? Bekijk dan ook de oplossingen die je hierbij kunnen helpen.

Kuit blessure kramp in kuit

De zweepslag – een veelvoorkomende kuitblessure

Een van de meest voorkomende kuitblessures is de zweepslag. Een vervelende blessure die vrij onverwachts komt opspelen. Stijve kuiten of kuitkrampen kunnen een indicatie zijn dat je je in de gevarenzone bevindt. Een klassieke ervaring bij deze spierscheuring is dat de geblesseerde het gevoel heeft dat hij of zij dat een klap of schop tegen de kuit heeft gekregen, vandaar de naam zweepslag.

Bij een zweepslag ontstaat er een scheur in het weefsel van de spier. De zweepslag vind je meestal terug in de kuitspier, maar komt ook voor in de hamstring. Bij een zweepslag treedt er plotseling een flinke pijnscheut op in de kuitspier en je kuitspier aanspannen is haast onmogelijk. Een zweepslag wordt als erg pijnlijk ervaren. Daarna is het vaak erg pijnlijk om verder te lopen, laat staan verder te gaan met sporten. Om een zo spoedig herstel mogelijk te maken is het raadzaam onderstaande tips door te lezen.

De oorzaken van een zweepslag

De oorzaken van een zweepslag kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen ontstaat de zweepslag bij bepaalde inspanningen van de kuitspier. De zweepslag ontstaat vaak bij ongecoördineerde explosieve bewegingen, onvoldoende of eenzijdige trainingen, geen of een slechte warming up of vermoeidheid. Andere factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld de hard- of zachtheid van de ondergrond, koude en vochtige weersomstandigheden, slechte schoenen of vitamine en mineralengebrek.

Behandeling van een zweepslag - stappenplan

Zweepslag, een veelvoorkomende blessure die vrij onverwacht komt opspelen. Wil je meer lezen over een zweepslag? Op deze pagina specifiek over deze blessure met nog meer oefeningen en oplossingen. Voor nu hebben wij dit complete stappenplan voor jou om je zweepslag te behandelen.

Kuit blessure pijn in kuit

Verrekte kuitspier – een beschadiging van spiervezels

Een verrekte kuitspier is een minder ernstige beschadiging dan bij een zweepslag het geval is. Hoe je weet of je last hebt van een verrekte kuitspier of juist zweepslag? Een verrekte kuitspier veroorzaakt pijn tijdens inspanning die over de gehele lengte van de spier voelbaar is. De locatie van de pijn is moeilijk te benoemen. Er is geen bloeduitstorting zichtbaar en ook geen zwelling. In dat geval spreken we van een verrekte kuitspier. De spier is nog niet gescheurd, maar heeft wel beschadigingen opgelopen. Soms voel je een gevoelige verharding bij het aanspannen van de kuitspier. Je lichaam wil van nature de beschadiging genezen en stuurt ontstekingscellen naar het letsel. Vandaar dat je geen roodheid, warmte of zwelling kunt waarnemen.

Het is raadzaam de belasting te verminderen en je trainingsopbouw te doseren voor een sneller herstel. Rust is de beste remedie. Meestal kun je na drie tot vier weken je sportieve activiteiten weer herpakken. Wanneer je te vroeg begint met sporten kan dat leiden tot een nieuwe spierverrekking of spierscheuring. Rek- en strekoefeningen, dempende sportzolen, en het luisteren naar de signalen van het lichaam dragen bij aan een optimaal herstel.

 

Behandeling verrekte kuitspier - stappenplan

Wat je het beste kunt doen bij een verrekte kuitspier lees je in onderstaand stappenplan.

Kuitbrace, tape en een coldpack

Kuitbrace - Deze elastische compressie-bandage wordt gedragen om de kuit te beschermen en warm te houden. Goed verwarmde spieren en pezen zijn beter bestand tegen rek- en trekkrachten dan koude spieren. De kuitbandage kun je zowel preventief gebruiken als na blessures.

MS-K kuit tape - Sporttape wordt gebruikt bij blessures en voor het verstevigen van spieren en gewrichten. Goede sporttape tilt de huid iets op om de bloedcirculatie en lymfeafvoer (vocht/zwelling vermindering) te bevorderen, hierdoor kunnen spieren makkelijker en beter herstellen. De tape kan overbelasting van spieren voorkomen. De sporttape stabiliseert en ondersteunt gewrichten, spieren en weefsels. Dit vermindert pijn en versterkt de spierkracht en de mobiliteit in het getroffen gebied.

Coldpack bandage - De Zamst IW-1 Coldpack bandage is een effectief hulpmiddel om blessures te behandelen met warmte- en koude therapie. We noemen een coldpack ook wel een ice bag of ijszak. De coldpack bandage kan gevuld worden met ijs en koud water, maar ook met warm water (niet kokend). Zo kun je gemakkelijk warme en koude therapie toepassen op geblesseerde lichaamsdelen.

Zamst IW-1 Coldpack bandage - Skystep

Zamst IW-1 Coldpack bandage

49,95

Zamst-MS-K-Kuit-Tape---Skystep

Zamst MS-K Kuit Tape

20,00

Zamst CS-1 Kuitbandage

Zamst CS-1 Kuitbandage

39,95

Bedankt voor het lezen, hopelijk kun je aan de slag met jouw kuitblessure!

Hopelijk helpt het bovenstaande artikel een kuitblessure te voorkomen en een genezing te versnellen. Heb je nog vragen, of wil je graag jouw ervaringen delen?

Stel ze gerust door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

18 reacties

  1. Emma op 1 mei 2017 om 17:45

    Goed en duidelijk artikel. Het krijgen van een blessure, heeft vaak een zware weerslag op het lichaam. Veel mensen sporten enigszins ‘roekeloos’ en worden vervolgens geconfronteerd met de harde realiteit die een blessure heet. Ik vind het goed dat jullie hier aandacht aanbesteden in het blog, het geeft toch wel aan dat je een blessure snel te pakken hebt. Fijn dat jullie met pakkende oplossingen komen 🙂

    liefs, Emma

  2. Andre op 26 augustus 2017 om 13:21

    Eenvoudige en duidelijke verklaring.

    • Skystep op 5 september 2017 om 15:09

      Bedankt voor je reactie Andre!

  3. C op 23 februari 2018 om 23:47

    Top!

  4. Anja op 21 juli 2018 om 14:56

    Dankjewel voor deze uitleg Ik heb echter regelmatig kramp in de kuit ‘s nachts terwijl ik niet hardloop en elektrische fiets dus niet echt overmatig inspannen.
    Vandaag kan ik echter helemaal niet meer op de kuit staan ook niet op de tenen zeker niet en dat doet flink pijn kan ook een beschadiging ontstaan door de regelmatige krampen en wat kan ik er dan aan doen

    • Skystep op 23 juli 2018 om 07:23

      Beste Anja,

      Wij adviseren om de huisarts er even naar te laten kijken.

      Met vriendelijke groet,

      Mark
      Klantenservice Skystep

  5. Willy van Esch op 21 augustus 2018 om 09:24

    Heb steeds krampen in mijn kuit en achillespees. Na een paar dagen mank lopen is het weg maar het komt steeds terug. Heb wel Lymfoedeem in mijn benen. ‘s-Nachts heb ik gelukkig nergens last van. Ook met fietsen geen last. Ik loop voorzichtig en dan plotseling weer en tik in spier. Morgen ga ik naar een therapeut, ben 6 mei gevallen met de fiets en had last van mijn ganse voetpees, maar dat is gelukkig over.

    • Skystep op 21 augustus 2018 om 10:23

      Beste Willy,

      Bedankt voor je bericht. Wat vervelend dat je steeds last hebt van krampen in je kuit en achillespees. Krampen in combinatie met Lymfoedeem komen vaker voor, in dit artikel gaan ze wat uitgebreider op de bijbehorende symptomen en klachten in: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/164719-lymfoedeem-zwelling-overgewicht-door-lymfevatklep-lekkage.html. Van een afstand is het moeilijk om te beoordelen wat de eventuele oorzaken zouden kunnen zijn, daarom zijn we blij om te lezen dat u morgen een therapeut gaat bezoeken. Zij zal u vast en zeker verder kunnen helpen met uw klachten.

      Met vriendelijke groet,

      Matthijs
      Klantenservice Skystep

  6. Elsbeth de Bruyn op 2 september 2018 om 14:09

    Perfecte uitleg over een verrekte kuitspier. Dank voor de adviezen. Zijn heel goed!

    • Skystep op 3 september 2018 om 07:39

      Bedankt Elsbeth! Hopelijk heeft het u geholpen..

  7. Iris op 7 september 2018 om 23:38

    Tips voor tijdens het slapen met pijn?! Wat is bevorderlijk voor genezing?!

    • Skystep op 10 september 2018 om 10:38

      Bedankt voor je bericht Iris! Wat is de precieze klacht? Pijnstillers als paracetamol of ibuprofen kunnen verlichting bieden bij (nachtelijke) pijn. Voldoende rust en minder fysieke inspanning zijn het meest bevorderlijk voor een goede genezing. Om je kuit overdag minder te belasten adviseren wij altijd een hakverhoging. Een hakverhoging reduceert de trekspanning op de kuitspieren en brengt de aanhechtingspunten van de kuitspier dichter bij elkaar. Het geven van rust aan je kuit is dus zogezegd de beste remedie!

  8. Nadia op 30 september 2018 om 16:50

    De laatste tijd heb ik regelmatig last van zere kuiten tijdens het sporten. Het begint dan al tijdens de warmin up. Het vreemde is dat de pijn niet altijd aanwezig is. De ene training heb ik nergens last van en de andere training is het van begin tot eind en zelfs na de training nog lang aanwezig. Enige tips?

    • Skystep op 2 oktober 2018 om 12:47

      Hallo Nadia,

      Bedankt voor je bericht! Vervelend om te lezen dat je tijdens het sporten soms pijnklachten ervaart in je kuiten. Tijdens welke sport ervaar je deze klachten? Heb je deze klachten na meerdere dagen van sportieve inspanning of juist na dagen van rust?

      Tips: zodra je de klacht voelt opspelen, adviseren wij om te stoppen met de sportactiviteit om ergere klachten te voorkomen (bijvoorbeeld een zweepslag of een verrekte kuitspier). Neem dus voldoende rust. Om de pijnklachten te verminderen kan het geen kwaad om een hakverhoging in je schoenen te plaatsen. Een hakverhoging brengt de aanhechtingspunten van de kuitspier dichter bij elkaar en reduceert de trekspanning op de kuitspieren. Hierdoor worden je kuitspieren ontlast. Bij twijfel of aanhoudende klachten is het altijd verstandig een huisarts te raadplegen.

      Met vriendelijke groet,

      Matthijs
      Klantenservice Skystep

  9. Tim op 10 oktober 2018 om 09:58

    De laatste tijd heb ik veel last van stijve kuiten, dat begint meteen al bij de warming up. Doe nu veel zaalvoetbal en buiten voetbal en het er ook alleen last van als ik aan het sporten ben. Zodra ik stil sta voel ik er niets van. Maar telkens als ik ren dan voel ik dat ze gewoon stijf zijn. Heb verder geen krampen, geen last voor het sporten, geen last na het sporten dus echt alleen tijdens.

    • Skystep op 10 oktober 2018 om 12:16

      Hallo Tim,

      Bedankt voor je bericht.

      Het is belangrijk om voor het sporten een goede warming-up te doen en na het sporten een cooling-down. Voorzichtige rek- en strekoefeningen en de kuit masseren bevorderen de doorbloeding. Compressiekousen kunnen ook een uitkomst bieden. Compressiekousen verbeteren de doorbloeding en voeren afvalstoffen sneller af, hierdoor zal de stijfheid sneller verdwijnen.

      Om de klachten te verminderen kan het baten om een hakverhoging in je schoenen te plaatsen. Een hakverhoging brengt de aanhechtingspunten van de kuitspier dichter bij elkaar en verminderd de trekspanning op de kuitspieren. Dit ontlast je (stijve) kuitspieren. Nemen de klachten niet af? Dan is het raadzaam een huisarts te raadplegen.

      Met vriendelijke groet,

      Klantenservice Skystep

  10. Wil op 23 oktober 2018 om 11:55

    Goeie info, dank daarvoor!

    Ik ook na voorbereiding nieuwe voetbalseizoen te lange afstanden hardgelopen, vanuit niks een paar keer 10 km gelopen. Dat voelde ik goed in m’n kuiten. Dat was ook wel mijn doel om de kuiten te sterken, maar toen bij voetbal voelde ik een pijntje in m’n linker kuit, meteen gestopt. Denk dus aan een verrekte kuitspier.

    Had wel van te voren m’n kuit een minuut of 3 a 4 warm gemasseerd (dat helpt wel al, tip voor Tim, zie reactie hierboven) Ik gebruik ‘Spiroflor Warm’, die blijft even glad zodat je kan blijven masseren. ‘Midalgan’ bijvoorbeeld, droogt snel op en maakt je huid stroef, dan valt er niet meer te masseren. Uiteraard heb ik ook een goeie warming-up gedaan.

    Ik ga zeker een hakverhoging proberen.

    • Skystep op 23 oktober 2018 om 12:14

      Bedankt voor je reactie! Fijn om te lezen dat je wat aan onze informatie hebt gehad 🙂

Laat een reactie achter