Top 10 meest voorkomende voetklachten

Meest voorkomende voetklachten - top 10

Wat doe jij om je voeten in topconditie te houden? Veel mensen beginnen pas te denken aan het verzorgen van de voeten wanneer er voetklachten ontstaan. Eigenlijk is dat te laat, zeker wanneer je te lang hebt doorgelopen met deze klachten. Een lichte klacht kan dus grote gevolgen hebben leiden tot een of meerdere serieuze voet- en lichaamsklachten.

Een mens legt in zijn of haar leven gemiddeld 185.000 kilometer lopend af, ongeveer 4 keer de gehele wereld rond! Dan klinkt het opeens niet meer zo vreemd dat je te maken kunt krijgen met voetproblemen.

Wist je dat vrouwen gemiddeld 4 keer zoveel voetklachten hebben als mannen? Dat komt voornamelijk door het dragen van hoge hakken en de extra druk die daardoor ontstaat.

Hebben veel mensen last van voetklachten?

Voetklachten kunnen voorkomen bij alle leeftijden. 57% van alle mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met voetklachten, vaak door ouderdom. Wij hebben een top 10 gemaakt met de meest voorkomende voetproblemen. De meeste voetklachten zijn gemakkelijk te voorkomen en te genezen met goed passende steunzolen.

  1. Pijnlijke hiel
  2. Doorgezakte voorvoet
  3. Platvoeten
  4. Altijd koude voeten
  5. Zweetvoeten
  6. Eelt voeten
  7. Pijnlijke voeten tijdens het sporten
  8. Voetpijn bij kinderen
  9. Teenklachten
  10. Holvoet

Pijnlijke hiel

Een pijnlijke hiel komt op verschillende manieren voor. De meest bekende klacht aan het hielbeen is hielspoor. Andere veelvoorkomende klachten zijn peesplaatontsteking en het fatfad syndroom. Het hielbeen heeft belangrijke functies bij het staan, lopen en afwikkelen van de voeten. De pijnklachten bevinden zich meestal aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen. Herkenbaar zijn pijnklachten na het nemen van rust. Over het algemeen geldt bij hielklachten; hoe langer je met deze klacht loopt, hoe langer het duurt voordat het voorbij is.

Doorgezakte voorvoet

Bij een doorgezakte voorvoet voel je pijn in het midden van de voet, bij de middenvoetsbeentjes. De voorvoetboog is niet meer aanwezig in de voet. Veelvuldig dragen van hakken, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen kunnen oorzaken zijn van een doorgezakte voorvoet. Ook ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt. Het is noodzakelijk dat de druk op de middenvoetsbeentjes wordt verlaagd. Een steunzool met een voorvoet ondersteuning voorkomt en verhelpt deze problemen.

Platvoeten | Doorgezakte voeten

Bij doorgezakte voeten zijn de voetbogen doorgezakt, daarom worden het ook wel platvoeten genoemd. Platvoeten zijn een aangeboren afwijking waar ongeveer slechts 5% van de bevolking last van heeft. Platvoeten op zich hoeven vaak geen problemen op te leveren, tot dat het gepaard gaat met overpronatie (de enkels knikken naar binnen). Overpronatie komt daar in tegen wel vaak voor, ongeveer 50% tot 60% van de bevolking heeft last van deze klacht. Het beste kan men dan voor overpronatie zolen kiezen.   Door overpronatie draait het onderbeen, raken knieën overbelast, kunnen je bekken naar binnen kantelen en kunnen er zelfs rugklachten ontstaan!

Altijd koude voeten

Koude voeten zijn een herkenbaar fenomeen voor vele. Voornamelijk vrouwen hebben hier veel last van. Een derde van alle vrouwen hebben vrijwel altijd koude voeten. Koude voeten worden ook wel wintervoeten genoemd. In de meeste gevallen worden koude voeten veroorzaakt door een slechte doorbloedende huid. Hormonen spelen een belangrijke rol bij de bloedcirculatie, vandaar dat vrouwen vaker last hebben van koude voeten. Diabetes, reuma en de ziekte van Raynaud kunnen ook leiden tot koude voeten. Knellende schoenen werken absoluut niet bevorderend en zelfs rokers hebben vaker last van dit probleem als niet rokers.

Zweetvoeten

Volwassen lichamen kunnen tot wel een halve liter vocht per dag produceren. Bij veel mensen komt dit veelvuldig voor bij de voeten. Het vocht dat ontstaat tijdens het transpireren is geurloos. De stinkende geur wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Bacteriën en schimmels groeien gretig op vochtige, warme plaatsten en er zijn voldoende voedingstoffen aanwezig, namelijk huidschilfers. De oorzaak van zweetvoeten ligt vaak aan het gebruik van verkeerd schoeisel. Zorg dat je schoenen een goede pasvorm hebben en maak altijd gebruik van natuurlijke materialen zoals leer! Echt leder heeft een goede vochtabsorptie. Bekijk ook altijd het binnenwerk van de schoenen, hebben ze ook hier gebruik gemaakt van leer? Ligt er ook een leren inlegzool in?

Eelt voeten

Eelt voeten kunnen voor nare voetproblemen zorgen. Eelt is een verdikking van de opperhuid en ontstaat op plaatsen waar de huid in contact komt met druk en wrijving. Eelt is een soort beschermlaag waardoor de opperhuid niet beschadigd. Te veel eelt kan branderig aanvoelen en pijnlijk zijn. Veel staan, overgewicht, ouderdom kunnen oorzaken zijn van te veel eelt. Te kleine schoenen en zelfs te grote schoenen kunnen eelt klachten veroorzaken. Doordat de schoenen niet passend zijn ontstaat er wrijving en druk. Wanneer er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal door een verkeerde stand van de voet, kan er eelt ontstaan.

Pijnlijke voeten tijdens of na het sporten

Je voeten dragen dagelijks, de gehele dag, je volledige lichaamsgewicht. Tijdens het sporten is deze druk nog veel hoger. Sporters met voetklachten krijgen sneller te maken met blessures en prestatieverminderingen. Om voetblessures te voorkomen is het noodzakelijk genoeg aandacht aan je voeten te besteden. Sportschoenen met te weinig demping en correctie zijn vaak de veroorzakers van de klachten. Wanneer je geregeld pijn ondervindt aan spieren, je knieën, je heup of je rug heb je waarschijnlijk te maken met verkeerde stand van de voet of een verkeerd looppatroon. Vaak ontstaat een verkeerd looppatroon door pijn. Je neemt een andere houding aan om de pijn te verlichten. Hierdoor kiezen veel sporters voor de sport inlegzolen van Skystep. Niet te duur en zeer effectief!

Voetpijn bij kinderen

Kindervoeten kun je niet vergelijken met voeten van volwassenen. Kindervoeten zijn kwetsbaar en vormen letterlijk de basis voor de toekomst.

Wanneer kinderen zijn geboren hebben ze vaak platte voetjes. Dat komt omdat nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig zijn en nog niet alle been- en voetspieren optimaal werken. Naarmate het kind ouder wordt ontwikkelen de voetbogen zich en worden de voeten ze sterker. Gemiddeld duurt de ontwikkeling van de voeten tot het 9e levensjaar. Het komt vaak voor dat de voet plat blijft, waardoor er loop- en voetklachten kunnen ontstaan.

Extra ondersteuning nodig? Steunzolen voor kinderen ondersteunen bij het groeiproces, helpen bij zweetvoeten of zorgen voor de beste pasvorm.

Teenklachten

Bij het lopen zijn je tenen enorm belangrijk, zij zorgen immers voor het evenwicht. Met 2 voeten, 10 tenen en 28 teenkootjes kun je je voorstellen dat er verschillende irritaties en klachten kunnen ontstaan. De belangrijkste en meest voorkomende teenklachten zijn de hallux valgus, een hamerteen, een klauwteen, een ruiterteen en hallux rigidus. De juiste steunzool kan de oplossing bieden tegen deze teenklachten.

Holvoet

Een holvoet is eigenlijk het tegenovergestelde van een platvoet en komt bij ongeveer 10% van de bevolking voor. Bij een holvoet heb je een extreem hoge wreef en is je voetboog veel hoger dan normaal. De banden van de voetzool en de achillespees staan hierdoor extra strak gespannen en trekken je tenen in een kromme, klauwende positie. Het hielbeen is als het ware naar binnen gedraaid, je enkels hangen iets naar buiten en zwikken sneller door. Als gevolg van de verkeerde stand van de voeten kunnen er pijnklachten ontstaan in de knieën, heup, rug en/of nek. Eelt plekken en vervelende likdoorns kunnen ook een gevolg zijn van een holvoet.

Wanneer loop je extra risico?

  • Diabetespatiënten hebben vaak last van een slechte doorbloeding. Het uit zich vaak door kramp in de kuiten of blauwpaarse verkleuringen van de voet of tenen. Koude voeten zijn kenmerkend voor deze groep mensen. Veel diabetes patiënten krijgen vroeg of laat te maken met voetproblemen. Let goed op slecht genezende wondjes, zij kunnen namelijk ernstige infecties veroorzaken.
  • 50-plussers – ouderdom komt gebreken zeggen we wel eens en dat geldt ook voor de voeten. De voeten spreiden uit en de natuurlijke vetkussentjes worden dunner. Hierdoor lijkt het net of je op steentjes loopt.
  • Vrouwen zitten ook in de risicofactor. Vaak dragen zij (te) krappe schoenen of schoenen met hoge hakken. Hierdoor worden de banden en pezen in de voorvoet en de tenen bij elkaar gedrukt. Op latere leeftijd kunnen er ernstige klachten ontstaan.
  • Sporters ervaren voornamelijk voetklachten in de hiel en de schenen. Hardlopers, voetballers, basketballers, volleyballers en turners zitten allemaal in de risicogroep. Goed schoeisel, een goed dempende steunzool en een goede warming up doen vaak wonderen!
  • Beroep – gehele dagen staan komt vaak gepaard met vermoeide voeten en benen. Ook knie-, heup- en rugklachten komen geregeld voor. Steunzolen bieden een uitkomst.

Een greep uit ons assortiment

Een overzicht van alle steunzolen & alle inlegzolen.

Oplossing tegen zweetvoeten - Vadret 01

Oplossing tegen Zweetvoeten

Oorspronkelijke prijs was: €29,90.Huidige prijs is: €24,95.

Steunzool winter lamsvacht

Lamsvacht Comfort Inlegzool (0175)

29,95

Hielspoor Gel Hiel cups - centrale spot 02

Hielspoor Gel Hiel Cups – centrale spot

29,95

Heb je klachten aan of door jouw voeten, maar staan ze niet in dit lijstje of heb je nog vragen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht of neem contact met ons op voor een deskundig advies!

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter