Skystep - Rugklachten

Rug oefeningen – 10 oefeningen om je rugspieren soepel te houden en te trainen

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht, vaak begint het met wat stijfheid of steken in de rug. De pijn is niet constant, dus je loopt er vaak een tijdje mee door. Tot je doorkrijgt dat de pijn aanhoudt en in sommige gevallen zelfs ondragelijk wordt.

Rugklachten kunnen je hele dagelijkse leven ontregelen. Met alles wat je doet ervaar je pijn, je weet niet meer of je moet gaat liggen, zitten of lopen. Niets helpt en je bent ten einde raad. In dit dossier laten wij je kennis maken met verschillende rugklachten, oorzaken, en we geven je tips en oefeningen om de pijn te verlichten.

Welke soorten rugklachten zijn er eigenlijk?

Als je eenmaal hebt besloten dat het echt niet meer verder kan en je naar de huisarts gaat, kant het goed zijn dat je naar huis wordt gestuurd. Niet omdat de huisarts je niet wilt helpen, maar in veel gevallen is er geen specifieke oorzaak te vinden voor je klachten. In dit geval wordt er gesproken over aspecifieke rugklachten.

In een aantal situaties zul je niet naar huis worden gestuurd en kan de oorzaak wel gevonden worden. Dan hebben we het onder andere over een hernia of osteoporose. Het is mogelijk dat de oorzaak bij je organen ligt. Wanneer je bijvoorbeeld iets aan je nieren mankeert, kun je ook rugpijn krijgen.

Wist je dat in Nederland lage rugpijn zonder uitstraling het meest voorkomt als het gaat om aspecifieke rugklachten. Van de specifieke rugklachten komt de hernia het meest voor. Over het algemeen komen rugklachten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Welke factoren spelen een rol bij (lage) aspecifieke rugpijn?

Hoewel er geen concrete oorzaak bekend is bij aspecifieke rugpijn, zijn er wel verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van je klachten.

In veel gevallen komt de rugpijn door te lang zitten of het aannemen van een verkeerde houding. Zorg ervoor dat je af en toe een stukje loopt als je lang moet zitten, en wees jezelf bewust van de houding die je aanneemt.

Overbelasting door een verkeerde manier van tillen of bukken, kan ook een factor zijn voor het krijgen van rugklachten. Zorg ervoor dat je de kracht uit je armen en benen haalt, in plaats van uit je rug. Als je bukt, zak dan door je benen en ga niet met je rug voorover leunen om te bukken. Op die manier zorg je ervoor dat de kans op rugklachten afneemt.

Waarschijnlijk heb je al van deze factoren gehoord, of weet je wel dat dit niet heel goed is voor je rug. Toch zijn er ook factoren die wat minder bekend zijn, maar daardoor niet minder belangrijk. Een verschil in beenlengte kan namelijk van grote invloed zijn op je rug, en ook de stand van je voeten en een (verkeerde) schoenkeuze kunnen zorgen voor vervelende klachten aan je rug.

Beenlengteverschil oorzaak rugpijn

Een verschil in beenlengte vormt een risico op rugklachten

Een beenlengteverschil kan van grote invloed zijn op je rugklachten. Het verschil in beenlengte kan aangeboren zijn, ontstaan door een ongeluk of tijdens de groeiperiode in de kindertijd. Wist je dat afwijkende voetstanden ook van grote invloed zijn op het verschil in lengte van je benen? Als je hier niks aan doet, is het slechts een kwestie van tijd voor je rugklachten ervaart. Een verkeerde voetstand is heel goed op te lossen en te voorkomen door gebruik te maken van de steunzool flexibel support.

Een corrigerende steunzool biedt een stevige ondersteuning aan de gehele voet. Dit zorgt ervoor dat de voet in de juiste stand komt te staan. De afwikkeling van de voet wordt gecorrigeerd tijdens het lopen, zodat dit weer op een natuurlijke manier wordt gedaan. De spieren in je been en rug hoeven geen schokken meer op te vangen en worden ontlast. Hierdoor neemt het risico op rugklachten af.

Leren Opvulzool 4mm

Leren Opvulzool 4 mm (0153)

14,95

Spreidvoet Steunzool

Spreidvoet Steunzool (0190)

14,95

Steunzool Ortho Support dames

Steunzool Ortho Support dames (0155)

24,95

Let op bij het kopen van schoenen

Draag je verkeerde schoenen, dan vergroot je automatisch de kans op het krijgen van rugklachten. Je weet vast en zeker wel dat het (te) veel dragen van hoge hakken niet goed is voor de voeten. Wist je dat ook het dragen van te platte zolen, zoals slippers een risico vormt voor je rug?

Door het dragen van te platte zolen hebben je voeten totaal geen steun. Er zit vaak geen goed voetbed in deze schoenen, waardoor je voeten te veel “klappen” te verduren krijgen tijdens het lopen. Je kunt ervoor kiezen om een dempende inlegzool te gebruiken, zodat de schokken worden opgevangen en je minder snel rugklachten krijgt.

Bij het dragen van slippers is de oplossing moeilijker, je kunt natuurlijk geen inlegzool in een slipper leggen. Als je slippers draagt, zijn je tenen voortdurend gekruld, waardoor de afwikkeling van je voet op een onnatuurlijke manier wordt gedaan. Je heupen moeten dit telkens weer opvangen, wat ervoor zorgt dat je onderlijf vermoeid raakt en je last krijgt van de spieren in je benen en onderrug. Wil je toch graag op slippers lopen? Zorg er dan voor dat je slippers van goede kwaliteit zijn en loop er niet te vaak op.

Goede schoenen rugpijn

Wat kun je doen om van je rugpijn af te komen?

Je wilt van je rugklachten af, dat is heel logisch. Pijn in je rug is nooit fijn en in sommige gevallen kun je bijna niks meer. Dan is het zaak dat je zo snel mogelijk van je klachten afkomt. Het belangrijkste om te doen, is blijven bewegen!

Beweging zorgt ervoor dat je spieren niet stijf worden, maar juist soepel blijven. Soms heb je zo veel pijn dat bewegen bijna onmogelijk voor je wordt. Probeer dan pijnstillers te gebruiken, die ervoor zorgen dat je toch nog kunt bewegen. Als je rugklachten aanhouden, is het verstandig om een huisarts te raadplegen.

Tip! Naast eerdergenoemde oplossingen voor rugpijn, zijn er talloze andere oplossingen. Vind de oplossing voor de rugpijn in je onderrug.

Oefeningen om te doen als je (onder)rugklachten ervaart

Let op voor je gaat beginnen met de oefeningen! Zoals we eerder zeiden, is het heel belangrijk om in beweging te blijven. Je kunt eventueel pijnstillers gebruiken als de pijn te heftig wordt. Mocht je tijdens de oefeningen veel pijn ervaren, stop dan met de oefeningen en blijf in beweging door stukjes te lopen.

7 oefeningen om je rugpijn te verlichten

Oefeningen om je rugspieren te trainen

De volgende oefeningen raden we niet aan op het moment dat je rugklachten ervaart. Dan is het beter om de oefeningen hier boven te doen. Als je eenmaal van je rugklachten af bent, is het goed om je rugspieren te trainen. Ze worden dan sterker, zodat je minder snel opnieuw rugklachten krijgt.

Onderrug thuis trainen

3 oefeningen om je rugspieren te versterken

Klaar om aan de slag te gaan met het voorkomen en genezen van jouw rugklachten?

Je weet nu precies welke soorten rugklachten er zijn, wat de factoren zijn en hoe je ervoor zorgt dat je rugklachten kunt voorkomen en genezen. Heb je nog vragen over de rugklachten of de oefeningen? Plaats dan een reactie onder dit bericht of neem contact met ons op. Wij kijken graag of we je verder kunnen helpen. Mochten je klachten aanhouden, adviseren wij wel om een huisarts te raadplegen.

Passende oplossingen

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter