Sporten met platvoeten, waar moet je op letten?
Heb je platvoeten en wil je graag sporten? In principe staat deze voetklacht je niet in de weg om lekker te bewegen. Met goede schoenen en spierversterkende oefeningen voor je voeten kom je al een heel eind.
Er is wel een ‘maar’, het hebben van platvoeten vergroot namelijk de kans op blessures. Blessuregevoelige plekken zijn je enkels, knieën, onderrug en heup.
In dit blogbericht geven we je tips om in gedachten te houden bij het sporten met platvoeten en om blessures te voorkomen.
Kies de juiste schoenen
Het dragen van goede schoenen is erg belangrijk. Kies voor schoenen met een goede ondersteuning van je voetboog in combinatie met extra demping om de impact van het sporten op je voeten te verminderen.
Heb je al fijne schoenen, maar hebben ze niet de juiste ondersteuning en/of demping? Dan is een steunzool speciaal voor het sporten een goede oplossing.

Kies een sport met lage impact
Ben je nog zoekende naar een sport die je kunt doen met je platvoeten? Denk dan eens aan een sport met lage impact op je voeten en gewrichten. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen of fietsen, starten met yoga of op de crosstrainer. Met deze sporten heb je minder kans op overbelasting.
Doe extra kracht- en rekoefeningen
Voer regelmatig oefeningen uit om de spieren in je voeten te versterken. Deze oefeningen helpen bij het stabiliseren van je voeten en verminderen de kans op mogelijke pijntjes. We hebben in een blogbericht 4 oefeningen bij platvoeten voor je op een rijtje gezet.
Naast het versterken van je voeten is het belangrijk om rekoefeningen te doen voor je kuiten en achillespees. Strakke kuiten kunnen namelijk de symptomen van je platvoeten verergeren.
Je achillespees en kuiten rek je met de volgende oefeningen:

Het rekken en strekken van de grote kuitspier (M. Gastrocnemicus) en je achillespees doe je door een been strekkend naar achteren te plaatsen en de voet vlak op de grond te zetten. Buig de knie van je andere been en buig je romp voorwaarts zoals afgebeeld op de afbeelding. Zorg er voor dat je hakken constant de grond raken en je tenen vooruit wijzen. Je lichaamsgewicht rust voor het grootste gedeelte op het voorste been.

Het rekken en strekken van de kleine kuitspier (M. Soleus) doe je door een been een halve stap naar achteren te plaatsen, met een rechte rug beide knieën te buigen tot je rek voelt in de kuit van het achterste been. Ook hier blijven de hakken van beide voeten de grond raken en wijzen je tenen naar voren. Het gewicht van je lichaam rust voor het grootste gedeelte op het achterste been.
Onze algemene tips
Begin je net of weer met sporten? Bouw dan langzaam op in duur en intensiteit. Overmatige belasting kan leiden tot pijntjes en ongemak. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust en herstel in te plannen tussen je trainingen. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt om overbelast te raken en blessures te krijgen.
Ook belangrijk: luister naar je lichaam. Blijf alert op veranderingen binnen je houding, voetstand en symptomen. Merk je verschil? Pas dan je routine aan, kies een andere sport of zoek andere oefeningen bij signalen als pijn, stijfheid of ongemak
Als laatste willen we je veel plezier en succes wensen met sporten. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.
Sport inlegzolen gebruiken
Wil je extra demping en ondersteuning in je sportschoenen of in de schoenen van jouw kind? Dan hoef je niet gelijk andere schoenen aan te schaffen. Je kunt ook kiezen voor sport inlegzolen die geschikt zijn om te sporten als je platvoeten hebt.