Stijve en soepele platvoeten – Wat zijn de verschillen?
Er zijn verschillende soorten platvoeten te onderscheiden: soepele en stijve. Soepele platvoeten noemen we ook wel fysiologische platvoeten, stijve platvoeten noemen we pathologische platvoeten. In dit bericht leggen we je uit wat de verschillen zijn en of er ook verschil zit in de behandeling van deze soorten.
Het grootste verschil
De soepele platvoet is de meest voorkomende soort. Het komt er kort op neer dat je voet helemaal plat op de grond ligt als je hierop staat. Wanneer je jouw voet optilt, herstelt de voet zich en zul je weer een voetboog zien.
De stijve platvoet is eigenlijk altijd ‘plat’. Plat bij het staan én plat wanneer je hem optilt of ontspant. Je ziet dan nooit een voetboog.
Meer over soepele (fysiologische) platvoeten
De soepele platvoeten zijn een veelvoorkomende aandoening. Wanneer je staat en je voetboog belast, zullen je voeten (bijna) plat op de grond liggen. Je ziet geen voetboog meer. Wanneer je jouw voeten optilt, komt de voetboog weer terug.
Deze platvoeten komen vaak voor bij jonge kinderen wanneer hun voetboog nog moet ontwikkelen. Ze gaan zelden gepaard met pijn en kinderen hebben er veelal geen last van en kunnen gewoon lekker spelen en rennen. Meer weten over platvoeten bij kinderen? Lees ons blogbericht over het herkennen en behandelen van platvoeten bij kinderen.
Is je kind al wat ouder of ben je volwassen en is de platvoet nog steeds aanwezig of zijn er aanwezige pijn- en/of vermoeidheidsklachten? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Een soepele platvoet kun je namelijk gemakkelijk ondersteunen.
Welke behandeling pas je toe?
Vooral bij jonge kinderen is het vaak niet nodig om soepele platvoeten te behandelen. Bij de meeste kinderen lost dit probleem zich namelijk vanzelf op naarmate hun voetbogen zicht ontwikkelen. Ter vergroting van het comfort en om ervoor te zorgen dat je kind minder vermoeid raakt in benen en voeten, zijn steunzolen voor kinderen een uitkomst.
Ben je volwassen en heb je last van platvoeten? Dan is het belangrijk om jouw voetboog te ondersteunen met een steunzool die speciaal geschikt is voor platvoeten. Mensen met soepele platvoeten geven meestal de voorkeur aan een steunzool met een hogere voetboogondersteuning.
Meest geschikte steunzool bij soepele platvoeten
Meer over stijve (pathologische) platvoeten
Bij stijve platvoeten zijn je voeten altijd ‘plat’. Er is geen voetboog meer te zien wanneer je staat en ook niet wanneer je jouw voeten optilt en ontspant. De voetboog kan niet hersteld worden.
Een stijve platvoet kan een aangeboren afwijking zijn of het gevolg van leeftijd gerelateerde slijtage, letsel of en onderliggende medische aandoening. Je hebt bij deze voetklacht vaak last van pijn en ongemak in je voet, enkels, knieën, heupen en onderrug. Daarnaast heb je moeite met lopen of sporten.
Het is bij deze klacht belangrijk om een arts te raadplegen die de diagnose kan stellen en een plan van aanpak kan opstellen.
Welke behandeling pas je toe?
In de meeste gevallen van stijve platvoeten is een operatieve correctie nodig. Na deze correctie is het dragen van een specifieke steunzool voor platvoeten vaak nog steeds nodig om de voet te ondersteunen.
Je kunt ook eerst beginnen met het dragen van steunzolen voor platvoeten met een lagere voetboogondersteuning en ontdekken of een steunzool al voldoende helpt bij je klachten.