Platvoeten bij kinderen, hoe herken en behandel je ze?

Veel kinderen hebben tot een jaar of vijf platvoeten. Vaak geven platvoeten op dat moment geen klachten en verdwijnen ze helemaal wanneer je kind iets ouder is en zijn of haar voetboog goed is ontwikkeld.

In dit bericht lees je wat je in de gaten kunt houden bij je kind en wanneer het raadzaam is om te kiezen voor een behandeling met bijvoorbeeld een steunzool.

Hoe herken je platvoeten bij je kind?

Platvoeten bij kinderen zijn gemakkelijk te herkennen. Als jouw kind rechtop staat, kijk dan eens naar de binnenkant van zijn of haar voeten. Als er aan de binnenkant geen of bijna geen voetboog te zien is, heeft je kind platvoeten.

Soms zie je dat de enkels ook een beetje naar binnen zijn geknikt.

Daarnaast kun je de watertest doen. Laat je kind met natte voeten op een stuk papier of karton staan. Kijk daarna naar de voetvorm. Hoe meer water je ziet, hoe platter de voet.

Watertest resultaten - platvoet steunzolen

Platvoeten bij kinderen behandelen

Vanaf een jaar of 4 kun je beginnen met het behandelen van platvoeten met speciale steunzolen voor deze voetklacht. Doe dit alleen wanneer jouw kind klaagt over pijn en vermoeidheid bij lang lopen, spelen of rennen.

Heeft je kind tot zijn of haar 9de jaar nergens last van, maar is hierna nog duidelijk te zien dat de platvoet aanwezig is? Ook dan is er nog geen reden om direct ongerust te zijn. Wat wel belangrijk is, is om onderstaande symptomen in de gaten te houden:

  • Slijten de schoenen van je kind snel en op specifieke plekken?
  • Komt je kind onhandig over, stoot hij of zij zich vaak?
  • Heeft je kind last van pijnlijke, vermoeide voeten of een pijnlijke hiel?
  • Gaat jouw kind vaak door zijn of haar enkels?
  • Je kind loopt niet graag lange afstanden.

Komen deze symptomen regelmatig terug? Schaf dan passende platvoet steunzolen aan voor jouw kind om deze klachten te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Zorgen platvoeten voor problemen op latere leeftijd?

Vaak zien we dat platvoeten bij kinderen zich op latere leeftijd vanzelf herstellen doordat de voetboog dan goed ontwikkeld is. Tot nu toe is er nog geen relatie gelegd met het hebben van platvoeten als kind en het hebben van platvoeten als volwassene.

Heeft mijn kind altijd steunzolen nodig?

Steunzolen zijn alleen nodig wanneer je kind daadwerkelijk klachten ervaart van zijn of haar platvoeten. Denk hierbij een pijnlijke, vermoeide voeten of een pijnlijke hiel. Dan is het zeker aan te raden om platvoeten te ondersteunen met steunzolen. Heeft je kind geen klachten? Dan is het in principe niet nodig om steunzolen te gebruiken.

Zorgen steunzolen ervoor dat de voetboog zich beter ontwikkelt bij mijn kind?

Nee, steunzolen zorgen niet voor een betere ontwikkeling van de voetboog, maar geven wél direct ondersteuning aan de voet en zorgen voor rechtere enkels. Op deze manier herstel je een natuurlijk looppatroon en worden pijnklachten aan enkel, knie of hiel verholpen. Daarnaast zal je kind minder snel last hebben van vermoeidheidsklachten tijdens het lopen, rennen en spelen.

Platvoet steunzolen voor kinderen

Heeft je kind platvoeten en geeft hij of zij aan last te hebben van vermoeide of pijnlijke voeten, instabiele enkels, heup-, knie- of rugklachten? Dan is het verstandig om de platvoeten te ondersteunen met steunzolen die speciaal geschikt zijn voor deze voetklacht en voor kinderen.

Hieronder vind je drie steunzolen die passen bij de klacht en te bestellen zijn in kindermaten. Wanneer je kind nog ruimte over heeft in zijn/haar schoenen, kies dan voor een hele steunzool. Is de ruimte beperkt? Kies dan voor de 3/4 steunzool om wat extra ruimte over te houden bij de tenen.

Kindersteunzool Flexible Support

Kindersteunzool Flexible Support (7216)

Kindersteunzool Stability Support

Kindersteunzool Stability Support (0152)

Steunzool Stability Support

Steunzool Stability Support 3/4 (0151)

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter