Voetproblemen tijdens de zwangerschap

Voetproblemen tijdens de zwangerschap

Je voeten zijn een heel belangrijk onderdeel van je lichaam. We zien dit vaak als vanzelfsprekend en staan er niet bij stil totdat er zich problemen voordoen. De stand van je voeten bepaalt voor een groot gedeelte de houding van je hele lijf. Zo kan bijvoorbeeld een kleine afwijking in de stand van je voeten grote gevolgen hebben en problemen opleveren elders in het lichaam. Daarbij kun je denken aan je knieën, heupen, rug en je nek.

Dat er tijdens de zwangerschap enorm veel verandert in je lichaam zal niet als een verassing in de oren klinken, maar dat dat ook voetproblemen op kan leveren misschien wel. Zo kunnen naar verloop van tijd zelfs je comfortabelste schoenen te klein en te krap zijn, terwijl ze eerst perfect pasten. Hier lees je alles over voetproblemen die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap, tips om deze voetproblemen te voorkomen en praktische oplossingen om ze te verhelpen.

Inhoud: 

Risico’s op voetproblemen tijdens en na een zwangerschap

Vrouwen die zijn bevallen, hebben meer kans op het ontwikkelen van Musculoskeletale aandoeningen (MSA) in de onderste ledematen (dijbeen, het onderbeen en de voet) dan vrouwen die nooit zijn bevallen. Musculoskeletale aandoeningen zijn een overkoepelende term voor pijn in spieren, beenderen, pezen, ligamenten en gewrichten inclusief hun zenuwen, kraakbeen en slijmbeurzen. Uit recent onderzoek is ook bewijs gevonden voor een toename van de voetbreedte, voetlengte en een verlaagde voetboog tijdens de zwangerschap. Vaak wordt er een permanente verlaging van de voetboog na een bevalling vastgesteld. Tijdens de zwangerschap hebben een aantal veranderingen invloed op uw lichaam, waaronder hormonale en gewichtstoename. Deze twee factoren spelen een combinerende rol op je voeten.

Oorzaken van voetproblemen tijdens de zwangerschap

Gewichtstoename

Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht tijdens de zwangerschap zo’n 12,5 kg aan. Het aantal kilo's dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap. Deze extra kilo’s kun je onderverdelen in de volgende gebieden:

  • Baby, placenta, vruchtwater = 4,8 kg
  • Baarmoederspiertoename, bloedvolume, extra lichaamsvloeistof, borsttoename, vettoename = 7,7 kg

Niet alleen is het extra gewicht een potentieel mechanisch probleem voor uw voeten, maar ook de snelheid waarmee het wordt bereikt. Gemiddeld zal een vrouw tijdens het eerste trimester 0,5 tot 2,5 kg aankomen en vervolgens 0,5 kg per week in het tweede en derde trimester. Het gewicht wordt daarom vanaf het tweede trimester snel opgebouwd en uw voeten zullen het bij elke stap die u zet moeten dragen. 

Hormonale verandering

De eierstok en placenta produceren beide het relaxinehormoon. Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam 7-10 keer meer van dit hormoon. Relaxine zorgt ervoor dat de banden en spieren in je bekken al wat verslappen (laxiteit) om ruimte te creëren wanneer je baby geboren moet worden en de bevalling te vergemakkelijken. Omdat het hormoon systemisch is, zal het ook een effect hebben op andere ligamenten in het lichaam, met name je voeten die dagelijks al het toegenomen lichaamsgewicht moeten dragen.

Grotere voeten na zwangerschap

De combinatie van extra lichaamsgewicht en meer flexibiliteit in de gewrichten zorgen voor doorzakking van de mediale voetboog. Je staat platter op je voet doordat je voet doorzakt, waardoor je voet langer en breder kan worden. Het doorzakken van je voetboog wordt ook wel platvoet genoemd. Zo’n platvoet kan op termijn lijden tot allerlei andere lichaams- en voetproblemen. Gemiddeld komt dit tijdens de zwangerschap bij twee op de drie vrouwen voor. Hoeveel cm je voeten groeien is heel verschillend per persoon, maar slechts een paar millimeter kan er al voor zorgen dat je schoenen niet goed meer passen. Bij sommige vrouwen kunnen de voeten wel tot 1 centimeter in lengte toenemen tijdens de zwangerschap. Ter info; tussen een schoenmaat zit vaak maar zo'n 5 tot 7 millimeter.

Mogelijke voetproblemen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met verschillende voetproblemen. Je wilt natuurlijk niet lang met deze problemen door blijven lopen, daarom is het belangrijk om voetproblemen tijdens de zwangerschap tijdig aan te pakken. Wij hebben de meest voorkomende voetproblemen die mensen ervaren in de zwangerschapsperiode voor je op een rij gezet:

Zo behandel je voetproblemen tijdens en na de zwangerschap

Door de snelle en plotselinge toename van extra lichaamsgewicht in combinatie met meer flexibiliteit in de gewrichten, loop je dus meer kans op het doorzakken van de mediale voetboog. Om verdere problemen elders in je lichaam te voorkomen, is het raadzaam om dit probleem snel en effectief aan te pakken.

Pak het doorzakken van je voetboog aan

Het doorzakken van je voetboog noemen we ook wel een platvoet of doorgezakte voet. Het doorzakken van je voeten kan op termijn lijden tot verschillende andere voetproblemen, daarbij kun je denken aan; platvoeten, overpronatie, een pijnlijke hiel, hielspoor en peesplaatontsteking. Deze afwijkende voetstand vergroot de trekkracht op spieren, pezen en gewrichten waardoor fricties kunnen ontstaan. Doordat je voet een verkeerde stand heeft, staat je lichaam niet in de juiste houding en balans. Je kunt dus op den duur door deze afwijkende voetstand vervelende klachten ervaren en ontwikkelen aan je voeten, maar ook lichamelijke klachten aan je knie, heup, rug en nek. Op bepaalde punten onder je voet ontstaat extra druk waardoor je meer kans loopt op de ontwikkeling van likdoorns, eelt voeten en blaren.

Het aanpakken van het doorzakken van je voetboog is gelukkig niet zo moeilijk. Met een paar goede, corrigerende steunzolen kun voetklachten effectief verhelpen. Om het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om de juiste steunzolen te vinden, kun je gebruik maken van de handige filter. Zo vind je altijd snel de juiste zooltjes bij jouw voetklacht.

Tip: het is belangrijk om goed passende schoenen en sokken te dragen. De lengte en breedte van je voeten kunnen veranderen op het moment dat je zwanger bent. Je schoenmaat berekenen en de lengte en breedte van je voet opmeten valt dan ook sterk aan te raden.

Voetmassage tijdens zwangerschap

Voorkom vermoeide voeten en benen in de zwangerschap

Vermoeide voeten en vermoeide benen zijn veel voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Dit heeft vaak te maken met extra lichaamsgewicht in combinatie met een verslechterde bloedcirculatie. Door het extra lichaamsgewicht moeten de spieren in je benen harder werken doordat ze constant extra gewicht mee moeten dragen. Een zwangerschapsperiode heeft ook invloed op de bloedcirculatie in je lijf.

Ons hart pompt zuurstofrijk bloed door ons lichaam. Op de terugweg (van je benen naar je hart) worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je lichaam is het een flink karwei, zeker tijdens de zwangerschap. Het bloed moet namelijk omhoog tegen de zwaartekracht in en tijdens de zwangerschap moet je hart zo’n 20% meer bloed door je lichaam pompen. Je aderen krijgen het door deze combinatie extra zwaar te verduren. Een gedeelte van het bloed kan zich ophopen in de benen waardoor ze zwaar en vermoeid aan kunnen voelen. Ongeveer 30% van de zwangere vrouwen ervaart al in het beginstadium zware en vermoeide voeten en benen, terwijl zeker 70% aan het einde van de zwangerschap klachten ervaart.

Vermoeide voeten en benen zijn lang niet altijd gevaarlijk. We hebben er allemaal wel eens last van en na een periode van rust zijn de klachten vaak over. Let wel op, want de aderen kunnen uitzetten wat kan leiden tot spataderen en opgezette benen en enkels. Gelukkig kun je ook hier gemakkelijk zelf wat aan doen:

  • Blijf in beweging; fietsen, zwemmen en wandelen zijn goede manieren om de doorbloeding in je benen te stimuleren.
  • Goede compressiekousen hebben een graduele compressie, zorgen voor een betere bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Groot voordeel is dat eventuele vochtophopingen in je onderbenen afnemen. Ideaal tijdens het bewegen, werken of reizen.
  • Leg vooral in de nacht je benen omhoog. Daarmee help je de zwaartekracht en maak je het voor je lijf makkelijker om het bloed terug te pompen naar je hart. Probeer het liggen of zitten met je benen (kruislinks) over elkaar altijd te vermijden.
  • Voetmassages en beenmassages stimuleren de doorbloeding van je benen. Zo stimuleert Footlogix Professional Massage Formula de bloedcirculatie en vermindert de effecten van oedeem (vochtophoping) bij zwangere vrouwen.
  • Goede steunzolen dragen ook bij aan het verminderen van vermoeide voeten en benen, zeker wanneer er ook sprake is van een afwijkende voetstand. Kies voor zolen die je voetstand corrigeren, voldoende ondersteuning bieden en de druk onder je voet goed verdelen.
  • Tegenwoordig is er ook een speciale voetencrème om vermoeide voeten en benen tijdens de zwangerschap te behandelen. Zo stimuleert Footlogix Tired Leg Formula de microcirculatie en helpt daarmee om vermoeide voeten en vermoeide benen te voorkomen. Deze mousse is ideaal in combinatie met compressiekousen en steunkousen, omdat het de elastische vezel niet beschadigd.

Kramp in je voeten en benen door zwangerschap

Op het moment dat je zwanger bent kun je naar verloop van tijd last krijgen kramp in je voeten en benen. Dit vervelende fenomeen komt vaak ’s-nachts voor in rust. Dat komt voornamelijk omdat de bloedcirculatie in je benen minder effectief werkt in de nacht. Kramp in je voet komt vaker voor op het moment dat je slecht passende schoenen draagt, lang stilzit of juist extreem veel dezelfde beweging maakt met je voet, maar ook een afwijkende voetstand kan de veroorzaker zijn. Ook hier geldt weer; draag goed passende schoenen, leg ‘s-nachts je benen omhoog tijdens het slapen en maak gebruik van steunzolen bij een afwijkende stand van je voeten.

koude voeten tijdens zwangerschap

Koude voeten en zwanger zijn

Hormonen een belangrijke rol bij de bloedcirculatie in je lichaam. Als je zwanger bent verandert er heel veel in een lichaam van een vrouw. Naast dat er iets moois ontstaat, vinden er ook veel wijzigingen plaats op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, vermoeidheid, lichamelijke inspanning en wederom de bloedcirculatie. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van (soms extreem) koude voeten. Een verminderde bloedsomloop van en naar je voeten zorgt ervoor dat je sneller last hebt van koude voeten. Om de circulatie van bloed in je benen te stimuleren kun je s’-nachts je benen omhoog leggen, overdag compressiekousen dragen en zijn been- en voetmassages aan te raden. In je schoenen kun je lekker warme lamsvacht inlegzolen leggen en thuis zou je wollen sloffen of pantoffels van echte schapenvacht kunnen aantrekken.

Gezwollen voeten en enkels als je zwanger bent

Een veelvoorkomend probleem als je zwanger bent zijn gezwollen voeten en enkels. Je noemt dit met een ander woord Oedeem. Oedeem is een vochtophoping in het lichaam, veroorzaakt door wederom een verslechterde bloedcirculatie in je lijf. In dit geval hoopt er vocht op in je voeten, enkels en onderbenen. Veel zwangere vrouwen ervaren in deze periode klachten als dikke en gezwollen voeten en benen. Je hart tijdens de zwangerschap 20% meer bloed rondpompen, hebben hormonen hier invloed op en de druk op je bekken die ontstaat door de groei van je baarmoeder.

  • Toename van bloed - tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lijf toe. Je hart moet zo'n 20% meer bloedrompen waardoor aderen in je benen extra zwaar worden belast.
  • Hormonen - zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de wanden van bloedvaten dunner worden. Zo kan vocht de bloedvaten makkelijk verlaten waardoor het in het weefsel terechtkomt.
  • Groei van de baarmoeder - de bloedafvoer vanuit je benen terug naar het hart wordt bemoeilijkt door de groei van de baarmoeder. Dit zet namelijk een grotere druk op de bekken waardoor de veneuze terugstroom afneemt.

Let op: Oedeem is meestal onschuldig maar tijdens de zwangerschap is het iets om goed in de gaten te houden. In combinatie met een verhoogde bloeddruk is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Tips om oedeem of gezwollen voeten benen tijdens de zwangerschap te verminderen:

  • Probeer in beweging te blijven; stukjes wandelen, fietsen of zwemmen zijn perfect
  • Drink voldoende water en blijf gehydrateerd
  • Draag losse kleding en goed passende, liefst wijde schoenen
  • Koel de opgezwollen delen met een ijszak om de zwelling te verminderen
  • Draag overdag goede compressiekousen
  • Leg je voeten ’s-Nachts tijdens het slapen omhoog
  • Zit of lig niet met je benen over elkaar
  • Ga op je zij liggen tijdens het slapen
  • Hydrateer je huid met een vocht inbrengende voetencrème. Een droge huid die strak staat kan snel beschadigen

Voorkomen is beter dan genezen

Hopelijk krijg jij in de periode dat je zwanger niet mee te maken met deze voetproblemen en blijft het je bespaard. Mocht dat wel zo zijn, dan weet je nu hoe het komt en kun jij er met deze praktische tips zelf wat aan doen. Zoals bij natuurlijk veel voetklachten het geval is, is voorkomen altijd beter dan genezen. Wij begrijpen dat je misschien nog vragen hebt. Twijfel niet en neem contact op met een van onze gediplomeerde voetkundig adviseurs voor een deskundig advies. Je kunt natuurlijk ook altijd een reactie plaatsen onder dit bericht.

Veelgestelde vragen

Tijdens de zwangerschap kan vocht zich ophopen in je benen, enkels en voeten. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Het wordt veroorzaakt door een verslechterde bloedcirculatie in je lijf. Zo moet je hart tijdens de zwangerschap 20% meer bloed rondpompen, hebben hormonen hier invloed op en de druk op je bekken die ontstaat door de groei van je baarmoeder.  

Psst: Heb je een fout gezien? Stuur ons een mailtje, wij zijn je erg dankbaar!

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter