Blessure zweepslag kuitspier scheur

Zweepslag | Alles over de symptomen en een juiste behandeling

Wat is zweepslag nu eigenlijk en wat te doen bij zweepslag? Wij vertellen je alle ins en outs over deze vervelende blessure. Zweepslag is één van de meest voorkomende kuitblessures en vaak in verband te brengen met sporten. Het is een vervelende blessure die geheel onverwachts opspeelt. Stijve kuiten of kuitkrampen kunnen een indicatie zijn dat je je in de gevarenzone bevindt.

Een klassieke ervaring bij deze spierscheuring is dat de geblesseerde het gevoel heeft dat hij of zij een klap of schop tegen de kuit heeft gekregen, vandaar de naam zweepslag.

Bij een zweepslag ontstaat er een scheur in het weefsel van de spier. Zweepslag vind je meestal terug in de kuitspier, maar komt ook voor in de hamstring. In dit bericht gaan wij in op de variant in de kuit. Bij een zweepslag treedt er plotseling een flinke pijnscheut op in de kuitspier en je kuitspier hierna aanspannen is haast onmogelijk. Een zweepslag wordt als erg pijnlijk ervaren en direct erna is lopen vrij moeilijk. Om een spoedig herstel mogelijk te maken, is het raadzaam onderstaande tips door te lezen.

De oorzaak van zweepslag

De oorzaken van een zweepslag verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen ontstaat de zweepslag bij bepaalde inspanningen van de kuitspier.

Zweepslag ontstaat vaak bij ongecoördineerde explosieve bewegingen, onvoldoende of eenzijdige trainingen, geen of een slechte warming up of vermoeidheid. Bewegingen die zweepslag kunnen veroorzaken zijn het afzetten, springen, sprinten, tegen een bal aan tappen én wonderbaarlijk genoeg kan het ook ontstaan tijdens het stilstaan na het sporten wanneer je geen goede cooling down hebt voltooid.

Andere factoren die meespelen zijn bijvoorbeeld de hard- of zachtheid van de ondergrond, koude en vochtige weersomstandigheden, slechte schoenen of zelfs vitamine- en mineralengebrek.

Behandeling van een zweepslag

De behandeling van dit letsel bestaat uit direct stoppen met de sportactiviteit en door enkele malen ongeveer twintig minuten je kuit te koelen met ijs. Neem voldoende rust, houd je been hoog en breng eventueel een drukverband aan.

Na enkele dagen is de ernst van de blessure, en de tijd die je voor het herstel nodig hebt, goed in te schatten. Wanneer je direct op de juiste manier handelt, blijft de bloeduitstorting beperkt en heeft je lichaam minder tijd nodig om de bloeding af te breken. Een zweepslag herstelt bij voldoende rust gemiddeld binnen 2 tot 8 weken. Rust zorgt in wezen voor de genezing van je zweepslag.

Lopen zal op de eerste dagen erg gevoelig zijn. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken als de pijnklachten sterk voelbaar zijn. Om de kuitspier wat te ontlasten adviseren wij je gebruik te maken van een harde variant hakverhoging. Een hakverhoging verkort de kuitspier en zorgt voor minder rek op de spier, dat zal de pijnklachten aanzienlijk verminderen. Na een week rust kun je voorzichtig beginnen met rek en strek oefeningen, probeer dit 3 maal per dag te doen. Door de rekoefeningen bevorder je het herstel. Let er wel op dat je zodra je pijn voelt, het beter is extra rust te nemen. Het herstel van zweepslag gebeurt niet ineens, dit heeft tijd nodig.

Oefeningen, voor het herstellen van zweepslag, wanneer je nog niet kunt staan

Is de blessure aan je kuit dusdanig dat je nog niet goed kunt staan zonder pijn, zorg er dan voor dat je de kuit niet overbelast. Beter is om voorzichtig kleine oefeningen te doen die je zittend uit kunt voeren.

Oefeningen, voor het herstellen van zweepslag, wanneer je al wel kunt staan

Met deze 3 oefeningen kun je ervoor zorgen dat je kuit sneller went aan bewegingen en voorspoedig je je eigen herstel.

Met deze oefeningen verstevig je naast je kuit ook je voet en enkel

Als je de dupe bent van een kuitblessure en daardoor een tijdje niet goed hebt kunnen lopen, heb je ook nog eens pech dat de andere spieren in je voet, enkel en onderbeen geen dagelijkse oefening hebben gehad. Deze oefeningen zullen je helpen bij het herstellen van deze spieren.

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden, je voelt zelf het beste of iets wel of niet kan. Wij kunnen je alle tips van de wereld geven, maar jij bent nog altijd degene die het voelt. Luister bij deze blessure goed naar je lichaam.

Kuit blessure kramp in kuit

Start niet te vroeg met sporten na een zweepslag

Wij weten, net als iedereen, dat sporters fanatiekelingen zijn. Je gaat natuurlijk niet voor niets sporten. Maar let wel op, een te vroeg begin na een zweepslag kan er voor zorgen dat de spier opnieuw scheurt en dat brengt je verder van huis. Een minimale blessure kun je nog door rust en thuisoefeningen verhelpen, maar wanneer je het erger maakt dan het al is, riskeer je een lange behandeling bij een fysio of nog erger een operatie met als kans dat je je geliefde sport helemaal niet meer kunt beoefenen.

Ga je weer beginnen met sporten, zorg er dan voor dat je een goede warming up doet. De warming up oefeningen zijn er natuurlijk niet voor niets, ze zorgen ervoor dat je koude en niet zo soepele spieren geleidelijk warm worden. Het neveneffect is dat je spieren ook zoetjes aan soepeler worden. Je vermindert hiermee de kans op blessures door explosieve bewegingen uit stilstand aanzienlijk.

Ook na het sporten geven cooling down oefeningen hetzelfde effect, maar dan andersom. Je spieren worden geleidelijk koeler en minder soepel. Dit doe je zodat je niet met je warme spieren ineens te snel afkoelt met als gevolg kramp en een verhoogde kans op zweepslag.

Hulpmiddelen om de pijn aan je zweepslag blessure te verminderen

Om je kuitspier minder te belasten, kun je ervoor kiezen om gel cups aan te schaffen. Met deze inleghakken zorg je ervoor dat jouw hak een centimeter hoger in je schoen zit. De pijn die je voelt tijdens de blessure ontstaat doordat het scheurtje in je kuitspier opgerekt wordt. Door de hakverhoging te gebruiken, verkort je de rek op je kuitspier. Met als resultaat een flinke pijnvermindering en een sneller herstel.

Talonette Hielkussens Hard

Talonette Hielkussens Hard (7156)

11,95

Zamst IW-1 Coldpack bandage - Skystep

Zamst IW-1 Coldpack bandage

49,95

Zamst-MS-K-Kuit-Tape---Skystep

Zamst MS-K Kuit Tape

20,00

Zamst CS-1 Kuitbandage

Zamst CS-1 Kuitbandage

39,95

Talonette Hielkussens soft

Talonette Hielkussens – Soft (0601)

9,95

Vragen of opmerkingen?

Heb jij na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen? Plaats deze dan onder dit bericht een reactie of benader ons via e-mail. Wij kijken graag of wij je verder kunnen helpen.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter