Meest voorkomende voetproblemen

Altijd koude voeten

Iedereen heeft er wel eens last van gehad: koude voeten. Een ongevaarlijk, maar een heel erg irritant en soms pijnlijk verschijnsel. De een heeft hier eerder last van dan de ander.

Soms is er geen aanwijsbare reden waarom je koude voeten hebt. Het is buiten niet koud en je hebt goed schoeisel. Hoe kan je het dan alsnog altijd koud hebben?

De meest voorkomende oorzaak van koude voeten

De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van  koude voeten is het dalen van de lichaamstemperatuur, waardoor de bloedvaten in je huid samentrekken en er minder bloed stroomt naar de oppervlakte van je lichaam. Door deze verminderde doorbloeding gaat er veel lichaamswarmte verloren. Doordat de bloedvaten in voeten relatief erg dun zijn is het logisch dat daar vaak als eerste een temperatuurdaling optreedt.

Wat te doen tegen koude voeten?

Er zijn natuurlijk altijd een paar dingen die je zelf kunt proberen om het probleem te verhelpen:

  • Het stimuleren van de bloedsomloop
    De bloedsomloop kan gestimuleerd worden door meer beweging of door wisselbaden van koud naar warm en andersom. Deze manieren brengen de bloedcirculatie op gang.
  • Je lichaam isoleren
    Naast goede warme sokken zorgen goede schoenen ook voor een goede isolatie van de voet. Hierdoor zal er meer warmte worden vastgehouden.
  • Een voetmassage
    Wil je zo snel mogelijk af van koude voeten? Een goede voetmassage heeft op korte termijn het meeste effect tegen het hebben van koude voeten.

Daarnaast zijn er verschillende aandoeningen waardoor je last kunt krijgen van koude voeten.

Als je last hebt van een platvoeten is de voetboog doorgezakt. Mensen die kampen met deze problemen hebben dan ook vaak voetklachten. Tijdens het lopen knikken de voet en enkel naar binnen, waardoor de holte van de voet bijna volledig doorzakt.

Platvoeten - twee soorten

Er zijn 2 verschillende soorten platvoeten. Bij een flexibele platvoet wordt de voetboog zichtbaar als je de voet optilt. Dit gebeurt niet bij een stijve platvoet, hierbij wordt de voetboog nooit zichtbaar.

Klachten van platvoeten en de oplossing

Door platvoeten kun je verschillende andere klachten krijgen zoals hoofdpijn en rugpijn. Dit komt omdat er standsveranderingen optreden in de enkels, knieën, heupen en wervelkolom.

Er worden speciale platvoet steunzolen aangeraden om de standsveranderingen te corrigeren.

Doorgezakte voorvoeten

Heb je doorgezakte voorvoeten? Dan zijn jouw middenvoetsbeentjes verzwakt, de kopjes van je middenvoetsbeentjes drukken dan aan de voorkant naar onder door. Door deze druk gaan de tenen verder uit elkaar staan en wordt de voorvoet een stuk breder.

Oorzaak & oplossing doorgezakte voorvoet

Vaak is de oorzaak van doorgezakte voeten slijtage, reuma of een aangeboren aanleg. Ook kunnen hoge hakken, lange periodes van staan en overwicht de klachten veroorzaken of verergeren.

Door speciale doorgezakte voorvoet steunzolen kan de druk op de middenvoetsbeentjes verlaagd worden.

Holvoet - last van een hoge wreef

Een holvoet (Pes cavus) is het tegenovergestelde van een platvoet. De voetboog en wreef zijn zichtbaar hoger dan normaal. De oorzaak van een holvoeten is een verstoorde balans tussen de spieren die je enkels, voeten en tenen aansturen.

Een holvoet resulteert vaak in onstabiliteit, teenproblemen, instabiele enkels (verzwikken ) en/of eelt onder de voeten.

Kies de juiste schoenen in combinatie met steunzolen

Zelf kun je speciale schoenen aanschaffen met een goede pasvorm, hierdoor wordt de voet niet afgekneld. Dit zal er voor zorgen dat de klachten verminderen.

Om de stabiliteit te verbeteren en de druk te verdelen over de hele voet wordt aangeraden om holvoet steunzolen te gebruiken.

Eelt op je voeten

De een heeft hier meer last van dan de ander, maar eelt is een verschijnsel dat iedereen heeft.

Eelt is een verdikking van de opperhuid. Bij een kleine hoeveelheid dient deze laag als bescherming maar wanneer er te veel eelt op de voeten ontstaat kan dit resulteren in verschillende klachten.

Eelt voeten ontstaan door wrijving van de huid. Deze wrijving ontstaat vaak door te kleine of te grote schoenen.

Eelt van je voeten verwijderen

Je kunt eelt verwijderen door eerst een voetenbad te nemen, hierna kun je het eelt weghalen door te vijlen, raspen of te snijden. Het gebruik van Pedicare zalf zorgt voor frisse voeten en laat overtollig eelt verdwijnen.

Eelt voorkomen

Beter nog is het voorkomen van het eelt op je voeten. Inlegzolen zorgen ervoor dat de wrijving van de huid minder wordt waardoor er minder eelt zal ontstaan.

Binnen onze voetverzorging vind je alle oplossingen om van eelt af te komen.

Pijn in je kuiten

De pijn in de kuiten wordt ook wel achillespeesblessure genoemd. De pijn in de kuiten wordt namelijk vaak veroorzaakt door te veel rek op de achillespees.

Pijnlijke kuiten - wat kan je zelf doen?

Rust nemen kan al veel helpen, ook kun je naar de fysiotherapeut gaan die samen met jou de blessure behandelt.

De achillespees kan worden ontlast door speciale inlegzolen. Hierdoor heeft de spier meer rust waardoor het herstel sneller verloopt.

Rugpijn in je onderrug

Pijn in de onderrug is een veelvoorkomend probleem dat ook wel spit wordt genoemd. Vaak ontstaat dit door overbelasting van de rug. Hiernaast kunnen andere factoren meespelen zoals een slechte conditie, stress, slijtage, overgewicht en ouderdom. De pijn kan uitstralen naar je been of bil.

Wat te doen tegen rugpijn?

Ondanks deze pijn is het belangrijk om in beweging te blijven. Door veel rust worden de spieren zwakker en dit kan het herstel vertragen of uitstellen.

Als je echt niet anders kunt is het goed om pijnstillers te nemen. Maar doe dit alleen wanneer het écht nodig is en je niet anders meer kunt.

Overbelasting van de rug komt vaak omdat je een verkeerde lichaamshouding aanneemt. Hierdoor zet je jouw rugspier harder aan het werk dan dat nodig is.

Om deze lichaamshouding te corrigeren en het werk van je rugspieren te verlichten, kun je speciale inlegzolen gebruiken. Hiermee voorkom je rugpijn in de onderrug in de toekomst.

Pijn in je hiel

De hiel is een belangrijke schakel bij het staan, het dragen van het lichaamsgewicht en de afwikkeling van de voet tijdens het lopen. Hierdoor is pijn in de hiel een erg vervelende klacht.

De pijn in hiel wordt het vaakst veroorzaakt door hielspoor (verkalking van de peesplaat), een peesplaatontsteking of fatpad syndroom.

Wat kun je zelf doen tegen hielspoor?

Het is goed om de overbelasting rust te geven. IJs werkt ontstekingsremmend en zorg voor goed passende schoenen met een goede demping. Daarnaast kan een hielspoor inlegzool je voldoende demping geven om ervoor te zorgen dat je pijnklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Wat kan je doen tegen een peesplaatontsteking?

De peesplaat loopt onder je voet van je hiel tot je tenen. Deze kan ontstoken raken, iets dat vaak een gevolg van overbelasting is.

Wanneer je last hebt van een pijnlijke hiel door peesplaatontsteking is het goed om de peesplaat rust te geven. Daarnaast kun je de peesplaat in de nacht rekken door een Basko Stretch-UP Correctiekous te gebruiken. Deze sok zorgt voor een gecontroleerde rek aan de peesplaat. Deze gerekte stand bevordert het genezingsproces.

Wat kan je doen tegen het fatpad syndroom?

Het fatpad syndroom ontstaat als het vetkussen van je hak vermindert wordt omdat de vetkussens lek raken en afsterven. Het vetkussen raakt zijn dempingsfunctie kwijt en het bot komt direct onder de huid te liggen. Omdat het bot nu de klap opvangt ontstaat er pijn onder de hiel. Schoenen met een goede schokabsorptie kunnen de druk verlichten.

De Talonette Hielkussens Soft en gel inlegzolen geven een welkome verlichting bij het fatpad sydroom. De hielkussens nemen de functie over van de beschadigde vetkamers. Zij vangen de druk op en werken als nieuwe schokdempers voor jouw hielen.

Pijnlijke tenen

Vaak is de oorzaak van teenklachten direct aan te wijzen, je hebt bijvoorbeeld je teen gestoten. Er zijn echter ook oorzaken die moeilijker zijn aan te wijzen.

De meest voorkomende teenklachten zijn een standsafwijking van de grote teen, een stijve grote teen, hamertenen en klauwtenen, ruiterteen, likdoorns en ingegroeide teennagels.

Wat kan je doen tegen pijnlijke tenen?

Wat je zelf kunt doen tegen teenklachten ligt natuurlijk aan de betreffende klacht maar het staat buiten kijf dat passende schoenen erg belangrijk zijn. Te kleine schoenen zijn namelijk vaak de boosdoeners die zorgen voor de pijn in de tenen.

Bij een standsafwijking van de grote teen zijn Hallux Valgus teenspreiders de oplossing, hierdoor wordt je afwijking aan de grote teen gecorrigeerd en beschermd.

Pijnlijke knie

Veel mensen denken bij knieklachten meteen aan een dikke knie, maar er zijn veel gevallen van knieklachten waarbij de oorzaak lastig is aan te geven.

Een pijnlijke knie ontstaat vaak door overbelasting (ook slijtage en artrose), verdraaiing van de knie of een slechte houding.

Wat kun je zelf doen tegen pijnlijke knieën?

Vaak wordt er gebruik gemaakt van ijs om de knie te koelen met een cold pack. Dit wordt gedaan als er sprake is geweest van fysiek contact of een verkeerde beweging. Bij een ontstoken kniegewricht, slijmbeursontsteking, reuma of artrose) wordt aangeraden om ontstekingsremmers te gebruiken.

Vaak is het moeilijk om er zelf iets aan te doen. Knieartrose is een aandoening die optreedt bij veroudering, het is namelijk slijtage van het kniegewricht.

Om deze klachten te beperken kun je steunzolen of een kniebrace aanschaffen. Hierdoor wordt de druk op de knieën opgevangen. De kniepijn zal hierdoor verminderen en er zal minder slijtage optreden van het kraakbeen in de knie.

Last van zweetvoeten

Iedereen heeft wel eens last gehad van zweetvoeten. Bij de meeste mensen komt dit door inspanning als bijvoorbeeld sporten. Maar er zijn ook mensen die hier constant last van hebben.

Zweetvoeten kunnen verschillende oorzaken hebben: stress, slechte conditie, onvoldoende hygiëne, slecht ventilerende schoenen en sokken, of een slechte pasvorm van de schoenen.

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Er bestaan talloze manieren om de zweetvoeten te behandelen. Een voetenbad nemen met azijn, geurvretende inlegzolen of zalf tegen zweetvoeten. Helaas wordt het geheel hierdoor niet behandeld.

Om het geheel te behandelen is een combinatie nodig om het vocht te absorberen en tegelijkertijd een schimmel- en bacterieremmend werking te creëren.

Een complete oplossing tegen zweetvoeten zorgt ervoor dat je het probleem echt aanpakt.

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter