10 fabels en misvattingen over steunzolen - blog

10 fabels en misvattingen over steunzolen ontkracht

Als het gaat over steunzolen, bestaan er veel fabels en misvattingen. Door verkeerde informatie en feitelijke onwaarheden kunnen steunzolen onterecht een slechte reputatie krijgen. Dit terwijl steunzolen voor veel mensen juist een goed hulpmiddel kunnen zijn om voetklachten te voorkomen en te verhelpen.

Hoewel de meeste fabels en misvattingen over steunzolen in de loop der tijd zijn ingehaald door onderzoek en verbeteringen aan het product, zijn andere fabels vanaf het begin nooit op feiten gebaseerd geweest. In de vele informatie die je op internet kunt vinden is het soms lastig om onderscheid te kunnen maken tussen wat waar is en wat niet waar is. De laatste jaren wordt er gelukkig weer steeds positiever tegen steunzolen aangekeken. Met deze blog proberen we dat een extra duwtje in rug te geven en zullen we 10 fabels en misvattingen over steunzolen ontkrachten.

Navigeer direct naar een van onderstaande onderdelen of scroll verder voor het complete bericht.

  1. Alleen oude mensen dragen steunzolen
  2. Steunzolen verzwakken je voetspieren
  3. Steunzolen zijn alleen voor mensen met pijnlijke voeten
  4. Een steunzool moet direct comfortabel zitten
  5. Zachte steunzolen zijn beter voor mijn voeten
  6. Op maat gemaakte steunzolen zijn altijd beter
  7. Steunzolen zijn niet noodzakelijk
  8. Aan 1 paar steunzolen heb je genoeg
  9. Steunzolen zijn groot en passen alleen in lelijke schoenen
  10. Goede schoenen zijn overbodig als je steunzolen draagt
Fabels over steunzolen - alleen oude mensen dragen steunzolen - blog

1 | Alleen oude mensen dragen steunzolen

Deze stelling is onjuist. Steunzolen zijn niet alleen voor oude mensen of mensen die orthopedische schoenen moeten dragen. Ongeacht de leeftijd kunnen voetproblemen iedereen treffen. Een afwijkende voetstand kan een aangeboren afwijking zijn, maar kan ook ontstaan door overbelasting. Daarbij kun je denken aan voetklachten als een holvoet, platvoeten, doorgezakte voorvoet en een pijnlijke hiel zoals hielspoor en peesplaatontsteking. Ook aandoeningen zoals een diabetische voet of artrose kunnen iedereen treffen. Feit is dat je bij deze klachten veel baat kunt hebben bij het dragen goede steunzolen.

2 | Steunzolen verzwakken je voetspieren

Dat door het dragen van steunzolen de spieren in je voeten verzwakken is misschien wel de meest voorkomende misvatting. Er is simpelweg maar een antwoord: onjuist. Je voeten worden niet afhankelijk van steunzolen. Steunzolen bieden essentiële ondersteuning op belangrijke gebieden die de functie van de voet verbeteren en/of overmatige beweging beperken, wat stress op de weefsels van de voet veroorzaakt. Zo wordt de druk die ontstaat tijdens het staan en lopen beter verdeeld onder de gehele voet.

Steunzolen zorgen voor een betere uitlijning van de spieren, banden en botten in je hele lichaam. Als het lichaam goed is uitgelijnd en er symmetrie ontstaat, is de spiercontrole groter. Spieren, gewrichten en ligamenten zullen minder snel opgerekt en overbelast raken. Kortom, het gebruik van steunzolen om de voet uit te lijnen en te ondersteunen, zorgt juist voor een grotere spiercontrole en een betere houding en balans, geen zwakte.

3 | Steunzolen zijn alleen voor mensen met pijnlijke voeten

Niet waar. Hoewel steunzolen zeker veel mensen helpen voetpijn te verminderen, is dat niet de enige reden om ze te dragen. De natuur heeft ons lichaam het perfecte patroon gegeven om met beweging om te gaan, vooral behendigheidsbewegingen zoals rennen en springen. Het lichaam werkt samen als een keten van spieren, banden en botten. Wanneer een onderdeel niet goed is uitgelijnd, gooit het het hele systeem in de war. Je kunt je voeten dan ook zien als de fundering van je hele lichaam. Door de stand van de voeten opnieuw uit te lijnen, is aangetoond dat steunzolen onder andere helpen bij klachten in de knieën, heupen en onderrug. Steunzolen kunnen namelijk de uitlijning en de stand van je voeten verbeteren. Om je lichaam goed te laten functioneren, is de uitlijning van je lichaam dus belangrijk. Daarom is het verstandig om steunzolen te dragen, ook als je geen pijn ervaart.

4 | Een steunzool moet direct comfortabel zitten

De meeste mensen denken dat nieuwe steunzolen direct comfortabel moeten zitten wanneer ze voor het eerst in de schoenen gedragen worden. Dit is onjuist. De kans is namelijk groot dat je voeten en lichaam moeten wennen aan de nieuwe en verbeterde stand van je voeten. Dit noemen we de inloopperiode.

Steunzolen oefenen druk uit op specifieke gebieden onder de voet om de uitlijning en stand van je voeten te verbeteren. Deze druk kan in het begin onprettig aanvoelen. Je spieren, pezen en botten leren opnieuw samen te werken in de anatomisch juiste posities. Dit kan zich in het beginstadium uiten in spierpijn. Om je lichaam te laten wennen aan je nieuwe steunzolen kun je het beste gebruik maken van ons handige inloopschema voor steunzolen. Meestal is je lichaam binnen twee weken gewend aan de nieuwe stand van je voeten.

5 | Zachte steunzolen zijn beter voor mijn voeten

Het lijkt misschien lekker comfortabel, een paar zachte steunzolen. Maar ook deze stelling is onjuist. Zacht en comfortabel is niet doeltreffend als het gaat om het opnieuw uitlijnen van je voeten. Te zachte steunzolen zijn niet effectief en kunnen het probleem zelfs verergeren. In werkelijkheid doen volledig zachte steunzolen niets om het echte probleem op te lossen: een verkeerde uitlijning van de voeten. Om een steunzool effectief zijn werk te laten doen, moet deze ondersteuning bieden en een combinatie zijn van hardere en zachtere structuren.

Frans Spitse
Frans Spitse
Geverifieerde klant van Skystep

Snelle en correcte levering. Mooie en overzichtelijke webshop met goede en heldere uitleg over klachten en oplossingen, top!

Jan Pijnenburg
Jan Pijnenburg
Geverifieerde klant van Skystep

De klantenservice is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Zelfs het aanpassen van de steunzolen was mogelijk. Een dergelijk perfecte klantenservice heb ik nog nooit meegemaakt. 

Rosa Elshof-Luttikholt
Rosa Elshof-Luttikholt
Geverifieerde klant van Skystep

Snelle service en reactie op een vraag via de email. Ook toen een artikel niet goed bleek te zijn werd het geld snel teruggestort. 

Uwe Wolfestieg
Uwe Wolfestieg
Geverifieerde klant van Skystep

Goede producten tegen een reële prijs en een uitstekende service.

Martina De Bie
Martina De Bie
Geverifieerde klant van Skystep

Snelle en correcte levering van super producten!

George
George
Geverifieerde klant van Skystep

Duidelijke informatieve website, eenvoudig en snel aankoopproces en correcte levering. Perfect en bedankt daarvoor.

6 | Op maat gemaakte steunzolen zijn altijd beter

Een bewering die je vaak hoort is dat op maat gemaakte steunzolen altijd beter zijn dan standaard steunzolen. Want elke voet is immers uniek toch? Hier kunnen we een duidelijk antwoord op geven, onjuist. De anatomie van de ene voet verschilt niet met die van een andere voet. Goede standaard steunzolen zijn anatomisch voorgevormd en kunnen daardoor goede ondersteuning bieden en de stand van je voeten verbeteren.

Op maat gemaakte steunzolen zijn vooral heel erg duur. Gemiddeld moet je rekening houden met zo’n € 250,-. Dit terwijl in 85% van de gevallen mensen net zo goed geholpen worden met een paar standaard steunzolen. De standaard opties kosten vaak slechts een fractie van de prijs, gemiddeld zo’n € 25,- a € 30,-.

Kamp je met voetproblemen of voetaandoeningen die heel zwaar en complex zijn? Dan kan het raadzaam zijn een bezoek te brengen aan een podotherapeut, podoloog of orthopedisch schoenmaker. Als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding kan het interessanter zijn om 4 paar standaard steunzolen van hoge kwaliteit te kopen voor de prijs die je zou betalen voor een enkel op maat gemaakt paar.

Op het moment dat je kiest voor standaard oplossingen, is het wel belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Ben je op de hoogte van jouw voetprobleem, dan kun je veilig de keuze maken voor standaard steunzolen. Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen voor een deskundig advies. Zo kun je de juiste keuze voor standaard steunzolen maken.

7 | Steunzolen zijn niet noodzakelijk

Er wordt ook wel eens beweerd dat steunzolen niet noodzakelijk zijn en je alles kunt oplossen met het trainen van je voeten. Deze stelling is onjuist. Enkele voetklachten kun je ook met oefeningen en training verlichten, maar dat in combinatie met steunzolen zorgt vaak voor de beste resultaten. Echter, de meeste voetklachten los je niet op met trainen alleen.

Steunzolen kunnen niet alleen de broodnodige pijnverlichting bieden voor voet-, enkel- en beenproblemen, ze bieden ook veel voordelen door het uitlijnen van de voeten. Een goede uitlijning zorgt namelijk voor een betere afwikkeling van de voet, een gebalanceerde lichaamshouding en grotere spiercontrole tijdens het staan, rennen of lopen.

Wanneer je last hebt van een lage of juist een hoge voetboog zijn steunzolen met voldoende ondersteuning aan te raden. Zo voorkom je overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet) of supinatie (het naar buiten kantelen van de voet). Het grootste gedeelte van de dag sta en loop je, waardoor je voeten zwaar worden belast. Om je lichaamshouding en de uitlijning van je voeten te verbeteren, is het dagelijks dragen van een steunzool een verstandige keuze. Het gebruik van steunzolen kunnen we met name aanbevelen bij de volgende voetklachten:

Fabels over steunzolen - aan 1 paar steunzolen heb je genoeg - blog

8 | Aan 1 paar steunzolen heb je genoeg

Feitelijk heb je inderdaad aan 1 paar steunzolen genoeg, je kunt ze natuurlijk overleggen van het ene paar schoenen naar de andere. In de praktijk wordt dit helaas vaak vergeten. Om het effect van het dragen van steunzolen te maximaliseren, is het belangrijk om ze zo vaak mogelijk te dragen.

Door geregeld te wisselen van schoenen en steunzolen, vergroot je ook de levensduur en het vocht absorberende vermogen. De zolen krijgen dan namelijk de kans om uit te wasemen. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels die ontstaan tijdens het lopen en lijden tot zweetvoeten en stinkende schoenen geen kans.

Als je meerdere paren steunzolen aanschaft, kun je ze in al je favoriete schoenen leggen. Zo loop jij op al je schoenen met de juiste ondersteuning voor jouw voeten. Dit kan natuurlijk prijzig worden, daarom krijg je bij ons stapelkorting als je meerdere paren zolen besteld (al vanaf slechts 2 paar).

9 | Steunzolen zijn groot en passen alleen in lelijke schoenen

Het probleem van brede en zware steunzolen behoort tot het verleden. Door de jaren heen zijn er veel nieuwe technologieën toegepast die de zooltjes veel toegankelijker maken voor dagelijkse schoenen. De steunzolen van tegenwoordig worden gemaakt met hele lichte en dunne materialen (eva, koolstofvezel, rubberkurk, kunststof etc.). Deze materialen zijn uiteraard stevig genoeg om goede ondersteuning te bieden en blijven toch flexibel. Doordat moderne steunzolen veel minder dik, breed en groot zijn dan vroeger het geval was, passen ze nu veel beter in vrijetijdsschoenen en sneakers.

10 | Goede schoenen zijn overbodig als je steunzolen draagt

Deze stelling is onjuist. Een schoen van goede kwaliteit ondersteunt en verbetert de functionaliteit van een steunzool, vooral tijdens activiteiten met een hoge intensiteit of een lange duur (zoals wandelen of hardlopen). Je koopt toch ook geen Ferrari om er vervolgens goedkope banden onder te leggen? Het is ook belangrijk op te merken dat dure schoenen niet altijd een indicatie zijn van kwaliteit, en goedkope schoenen zijn ook niet noodzakelijk een indicatie van slechte ondersteuning.

Je kunt dus het beste kiezen voor schoenen van goede kwaliteit. Daarbij kun je letten op de mate van ondersteuning, stabiliteit, of de zolen van de schoen een afwikkelrol hebben en het materiaal waar de schoenen van zijn gemaakt. Laat je vooral niet verleiden tot het kopen van slecht passende schoenen, die kunnen namelijk voetklachten veroorzaken of verergeren. Als je ook steunzolen draagt, is het raadzaam om te kiezen voor schoenen met uitneembare inlegzolen.

Psst: Heb je een fout gezien? Stuur ons een mailtje, wij zijn je erg dankbaar!

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter