Heb je last van vermoeide benen & voeten?

We hebben er allemaal wel eens last van, vermoeide benen en voeten. Na een lange wandeling bijvoorbeeld of wanneer je lang achter elkaar stilgezeten hebt. Bij de een ben je extra actief geweest, bij het ander ervaar je juist vermoeiing door het stilzitten.

Heb je vaker last van deze klacht? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Op deze pagina lees je alles over vermoeide benen & voeten, symptomen, oorzaken en de behandeling van deze klacht.

Inhoud

  Omschrijving klacht

  Vermoeide benen en voeten

  Zware en vermoeide benen en voeten, een niet al te prettig fenomeen dat we helaas allemaal wel herkennen. Het is een veelvoorkomende klacht en ontstaat meestal na een lange wandeling, langdurig staan of een lange autorit.

  Wanneer zware en vermoeide benen vaker voorkomen, is dit een teken dat er meer aan de hand is. Meestal is een verslechtering van de bloedcirculatie de boosdoener, maar er kunnen meerdere oorzaken bepalend zijn.

  Symptomen & klachten

  Symptomen bij vermoeide, zware benen en voeten

  Vermoeide benen voelen loom en zwaar aan met soms een tintelend gevoel, ze voelen soms pijnlijk aan. Klachten kunnen gepaard gaan met gezwollen voeten en enkels en/of nachtelijke beenkrampen en kuitkrampen. Spataderen kunnen hierbij ook aanwezig zijn. Vermoeide voeten kunnen branderig, verzuurd en tintelend aanvoelen. Ook kunnen klachten als rusteloze benen optreden, ook wel restless legs genoemd.

  Oorzaken

  De oorzaken van vermoeide benen en voeten

  1 | Een verslechterde bloedcirculatie

  Vermoeide en zware benen hebben vaak te maken met een verslechtering van de bloedcirculatie in de benen. Ons hart pompt zuurstofrijk bloed door ons lichaam. Op de terugweg (van je benen naar je hart) worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je lichaam is het een flink karwei. Het bloed moet namelijk omhoog tegen de zwaartekracht in. Dit wordt ondersteund door de zogenaamde spierpomp in de beenspieren en de kleppen in de aderen. De spierpomp werkt ook als een klep en voorkomt hiermee dat het bloed terugstroomt in de benen. Als dit systeem begint te falen, hoopt een gedeelte van het bloed zich op in de benen en kunnen je benen zwaar en vermoeid aanvoelen. De aderen kunnen hierdoor extra gaan uitzetten wat kan leiden tot spataderen en opgezette benen en enkels.

  2 | Overbelasting

  Dat we wel eens last hebben van zware en vermoeide benen na een lange wandeling of een intensieve sportactiviteit is niet zo raar. Door de extreme inspanning zijn de spieren in je benen (over)vermoeid. Gun je benen rust. Je zult merken dat de klachten na voldoende rust vanzelf zullen afnemen.

  3 | Zwangerschap of overgewicht

  Overgewicht kan ook leiden tot zware vermoeide benen en voeten. De spieren in je benen en voeten moeten harder werken doordat ze constant extra gewicht mee moeten dragen. Zwangerschap of overgewicht kunnen dus leiden tot zware benen en voeten.

  4 | Afwijkende voetstand

  Een afwijkende voetstand kan ook de boosdoener zijn bij zware en vermoeide benen en voeten. Door een verkeerde stand van de voet kunnen voet- en beenspieren overbelast raken. Dit komt vaak voor bij een platvoet (doorgezakte voet) of een holvoet. De spieren in je voet, enkel en benen raken overbelast, doordat zij continu je lichaamshouding corrigeren ten opzichte van je voeten. Deze overbelasting kan leiden tot het zware en vermoeide gevoel in je voeten en je benen en is vaak ’s avonds nog voelbaar als je in bed ligt.

  Behandeling

  Wat te doen tegen vermoeide voeten en benen

  1 | Blijf in beweging en stimuleer je doorbloeding

  Het klinkt misschien gek, maar wanneer je last hebt van vermoeide voeten en benen is het raadzaam om in beweging te blijven. Door in beweging te komen stimuleer je de doorbloeding in je benen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede voorbeelden. Lang staan of stilzitten, bal-, spring- en/of contactsporten kun je beter vermijden.

  2 | Compressiekousen bij vermoeide voeten en benen

  Om het effect van de stimulatie van je doorbloeding tijdens het bewegen te versterken, is het raadzaam om tijdens en na een (sport)activiteit compressiekousen te dragen. Compressiekousen hebben graduele compressie en zorgen voor een betere bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor nemen eventuele vochtophopingen in je onderbenen af. Moet je vaak langdurig staan op je werk? Ook dan kunnen compressiekousen een goede oplossing bieden.

  3 | Leg vooral ’s nachts je benen omhoog

  We kunnen natuurlijk de zwaartekracht een handje helpen door je benen omhoog te leggen. Hierdoor kan het bloed makkelijker terugstromen naar je hart. Dit kun je gemakkelijk doen door een kussen onder je onderbenen te leggen.

  4 | Draag de steunzool Flexibel Support tegen vermoeide benen & voeten

  Zoals we hierboven hebben gelezen, is het goed mogelijk dat de oorzaak van jouw vermoeide voeten en benen komt door een afwijkende voetstand. Goede steunzolen of inlegzolen corrigeren dit probleem.

  De spieren en pezen in je voeten, enkels en onderbenen kunnen overbelast raken. Zij proberen namelijk continu je lichaamshouding ten opzichte van je voeten te corrigeren.

  Aan de hand van onderstaande afbeelding kun je bij jezelf nagaan welke voetstand op jou van toepassing is. Met goede, corrigerende en ondersteunende steunzolen los je dit probleem namelijk gemakkelijk op.

  Tijdens het sporten worden er andere dingen van je gevraagd. Wanneer je sport (bijvoorbeeld hardlopen) komen er flinke krachten te staan op je voeten en benen. De druk die ontstaat bij elke landing wanneer je rent, is twee tot drie keer je lichaamsgewicht. Om deze krachten zo goed mogelijk op te vangen, is het raadzaam om goede sportzolen te gebruiken. Goede sportzolen zorgen voor ondersteuning, stabiliteit en demping. Combineer de sportzolen met compressiekousen voor een optimaal resultaat bij vermoeide voeten en benen.

  5 | Smeer je voeten en benen in met Footlogix Tired Leg Formula, een speciale crème die vermoeide voeten en benen reduceert

  Met deze crème stimuleer je de microcirculatie, wat helpt om vermoeide voeten en benen te voorkomen. Deze oplossing is te gebruiken i.c.m. compressiekousen en steunkousen en laat geen vettige laag achter.