Nooit meer last van koude voeten?

Vind de oplossing die bij jou past

Dat jij last hebt van koude voeten kan diverse oorzaken hebben, het hoeft buiten niet eens koud te zijn. Zo heeft één derde van de vrouwen altijd last van dit verschijnsel. In de winter hebben zowel mannen als vrouwen meer last van koude voeten.

Bekijk op deze pagina oorzaken, tips en oplossingen bij koude voeten of bekijk direct welk oplossing bij jou past om er nooit meer last van te hebben.

Oplossingen voor binnen

Wat dacht je van warme antislip huissokken, pantoffels van Shepherd, wollen sloffen of Zweedse muilen voor thuis? Nooit meer koude voeten in huis met onze oplossingen voor binnen.

Oplossingen voor buiten

Speciale inleg- en steunzolen, in de schoenen die je nu al hebt, geven je een comfortabel, warm gevoel. Stop deze zolen in je schoenen, laarzen of werkschoenen om jezelf van je vervelende koude voeten te verlossen.

Koude voeten door lichamelijke klachten

Doorbloeding en kou

De doorbloeding van je lichaam wordt beïnvloed door warmte en kou. De doorbloeding wordt trager en minder adequaat door kou. Door koude temperaturen trekken de bloedvaten in de huid op een natuurlijke wijze samen, zo ontsnapt er zo min mogelijk warmte. Bij sommige mensen is deze samentrekking zo sterk, dat het de doorbloeding van de voet sterk vermindert. Dit zorgt voor koude voeten.

Koude voeten door ziektes en aandoeningen

Aandoeningen of ziektes zoals diabetes, reuma, hart- en vaatziekte of het syndroom van Raynaud kunnen ook koude voeten veroorzaken.

 • Diabetespatiënten kunnen na verloop van tijd geregeld afwijkingen in de slagaders van het been vertonen. Deze afwijkingen verminderen de doorbloeding van de voeten. Veel oudere diabetespatiënten bewegen te weinig, te weinig bewegen kan leiden tot een slechte bloedcirculatie.
 • Er zijn ongeveer 2,3 miljoen mensen in Nederland die te maken hebben met een vorm van reumatische klachten. Veel mensen met reuma hebben last van hun voeten. Algemeen bekend is het dat mensen met reuma weinig tot geen klachten ervaren bij verblijf in een warm land. Omdat voeten de fundering zijn van je lichaam zijn, is het belangrijk je voeten goed warm te houden.
 • Er zijn verschillende hart- en vaatziekten die kunnen zorgen voor een belemmering van de doorbloeding van je voeten. Hierdoor zal je last hebben van koude voeten. Een hoge bloeddruk, een slechte conditie van de bloedvaten en aderverkalking kunnen hier oorzaken van zijn.
 • Het Syndroom van Raynaud is een bekendere aandoening. Bij deze aandoening trekken de bloedvaten tijdelijk samen bij kou in de handen en voeten. Ongeveer 15% van de vrouwen heeft te maken met deze vaataandoening, bij de mannen slechts 1%. De huid wordt wit of paarsblauw van kleur en vingers of tenen voelen soms pijnlijk aan. Na een aanval kleuren de handen of voeten tijdelijk knalrood doordat de bloedvaten weer ontspannen.

Koude voeten door je hormonen

Hormonen spelen een zeer belangrijke rol bij de bloedcirculatie, vandaar dat juist vrouwen vaker last hebben van koude voeten. De hormoonspiegel kan door allerlei oorzaken veranderen denk aan puberteit, menstruatie, voorbehoedsmiddelen, zwangerschap, stress, de overgang of menopauze. Zo is de lichaamstemperatuur bij vrouwen tijdens de menstruatie gemiddeld één graden lager. Ook de vetverdeling speelt een belangrijke rol bij het wel of niet hebben van koude voeten. Vrouwen hebben gemiddeld gezien van nature minder spiermassa en meer vet dan mannen. Mannen hebben het dus vaker minder koud, omdat spiermassa warmte produceert.

Koude voeten door (tijdelijke) factoren

Tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van (extreem) koude voeten. Tijdens de zwangerschap verandert er uiteraard veel in het vrouwelijk lichaam op het gebied van hormonen, voedingsstoffen, bloedcirculatie, vermoeidheid en lichamelijke inspanningen. Het hormoon oestrogeen heeft invloed op de thermostaat in de hersenen. Rond de 9e week maakt de placenta meer oestrogeen aan. De hormoonfabriek draait op volle toeren en verandert het bloedvolume. Dit extra bloed zorgt voor een aanvoer van zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe. Door de groter wordende buik neemt de druk toe op je organen, zenuwen en bloedvaten. Dit vermindert de doorbloeding van en naar je voeten. Door de verslechterde doorbloeding ondervind je deze klacht.

Levensstijl

Het klinkt misschien raar, maar je manier van leven is wel degelijk belangrijk bij het bestrijden van koude voeten. Zo kan te weinig bewegen leiden tot een slechte bloedcirculatie. Knellende schoenen of sokken werken ook niet bevorderlijk. Rokers hebben vaker last van koude voeten dan niet-rokers. Roken kan de bloedsomloop in je lichaam verminderen en dus koude voeten veroorzaken.

Koude voeten tijdens het sporten

Mensen ervaren vaak ook vervelende koude voeten en tenen tijdens het sporten. Denk hierbij voornamelijk aan hardlopers, wielrenners, ruitersporters, schaatsers en wintersporters. De oorzaken bij deze categorie zijn vrij simpel. Koude voeten bij sporters gaan vaak gepaard met slecht passend schoeisel en een lange blootstelling aan (extreem) koude temperaturen.

Koude voeten door zweetvoeten

Het klinkt wellicht wat merkwaardig, koude voeten door zweetvoeten, maar zeker niet onwaar! Je zult vast denken dat wanneer je zweetvoeten hebt, je juist warme voeten hebt. In theorie is dit ook zo. Zweetvoeten worden vaak veroorzaakt door slecht ventilerende schoenen en sokken, slecht vocht opnemend materiaal van schoenen en binnenwerk en een slechte pasvorm van de schoenen. Bezweten voeten zijn vochtige voeten en vochtige voeten trekken kou aan. Wanneer de temperatuur daalt, zal je snel merken dat je koude voeten krijgt.

Oplossingen bij koude voeten

In de meeste gevallen is het noodzakelijk de bloedcirculatie te stimuleren en op gang te helpen. Uiteraard zijn er ook verschillende praktische en effectieve manieren om koude voeten te verhelpen en te voorkomen. Deze oplossingen leggen wij graag aan je uit.

Stimuleer de bloedcirculatie

 • Voetmassages stimuleren de bloedcirculatie.
 • Wisselbaden met je voeten. Eerst warm, dan koud en vervolgens een aantal keer herhalen. Je zult al gauw merken dat de bloedcirculatie weer op gang komt.
 • Met meer lichaamsbeweging vergroot je de kans op warme voeten. Je helpt hiermee de bloedcirculatie op gang. Zeker wanneer je zittend werk doet is het belangrijk geregeld je benen te strekken en waar mogelijk, een eindje te wandelen.
 • Vermijdt het zitten met je benen over elkaar, hier verslechter je je doorbloeding mee.
 • Stop met roken. Roken kan de bloedsomloop in je lichaam verminderen.

Manieren om koude voeten te verhelpen

 • Stel je voeten niet bloot aan kou van buitenaf en vermijdt sterke temperatuurwijzigingen. (Koud water, koele lucht of ijzige vlaktes).
 • Gebruik uitsluitend schoenen van goede kwaliteit, bij voorkeur van leer en gebruik dikke wollen sokken. Wollen sokken stimuleren zelfs de bloedcirculatie! Vraag jij je af hoe je de juiste schoenen kiest? Klik hier!
 • Maak gebruik van steunzolen en inlegzolen gemaakt van echte lams- of schapenvacht. Lamsvacht neemt direct je lichaamstemperatuur aan, wat zorgt voor lekker warme voeten in de winter. Echte lamsvacht werkt isolerend, ademend en vocht absorberend.
 • Vermijdt het lopen op dunne sokken of blote voeten. Kies voor lekker warme pantoffels of maak gebruik een (fleece)dekentje.
 • Houdt het lichaam warm door warme kleding te dragen. Draag altijd meerdere lagen kleding, dat zorgt voor een goede isolatie.

Tot slot

Heb jij andere klachten, maar weet je niet precies wat hiervan de oorzaak is? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email.
Please enter a message.