Last van je doorgezakte voet(en)?

Verlicht klachten met oefeningen en oplossingen

Pijnlijke, vermoeide of overbelaste voeten door het lopen met doorgezakte voeten? Er zijn gemakkelijke manieren om deze klachten te verminderen en zelfs te verhelpen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van inlegzooltjes.

Lees hieronder meer informatie over een doorgezakte voet (ook wel platvoet), de klachten en symptomen en bekijk alle oplossingen. Of doe direct de keuzehulp om te kijken welk product bij jou past.

Platvoeten kunnen de nodige problemen veroorzaken zoals gewrichtsklachten en rugklachten. Voorkom of los dit op met de comfortabele steunzool. Uitermate geschikt vanwege de goede ondersteuning aan de voetholte.

Een doorgezakte voet vergroot de kans op klachten aan o.a. knie, rug en heup. Deze zool herstelt de stand van je voeten en helpt de klachten te verminderen of voorkomen.

Bij een platvoet verzakt of verlaagt de voetboog met alle lichamelijke gevolgen van dien. Voorkom dit met een steunzool die ondersteuning biedt aan de mediale holte en de voorvoet.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij platvoeten.

Wat is een doorgezakte voet?

Een doorgezakte voet, ook wel platvoet, heeft het kenmerk dat de boog (het gewelf) aan de binnenkant van de voet niet aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je staat, je met je gehele voet de grond raakt. Door deze stand kan de trekkracht vergroten, waardoor fricties op de spieren, pezen en gewrichten kunnen ontstaan. Je voeten kunnen overbelast raken of vermoeid en pijnlijk aanvoelen.

Er zijn twee verschillende soorten doorgezakte voet. Zo heb je soepele platvoeten en contracte platvoeten. Deze laatste zijn veel zeldzamer. Bij soepele platvoeten is je gewelf van normale vorm wanneer je zit of op je tenen staat. Bij de contracte platvoet is het gewelf altijd ‘plat’.

Wist je dat bijna alle kinderen platvoeten hebben en dat het grote deel hiervan vanzelf zal herstellen? Uiteindelijk heeft ongeveer 3% van de volwassenen last van een doorgezakte voet.

De oorzaak van doorgezakte voeten

De oorzaken van platvoeten liggen voornamelijk bij een aangeboren afwijking (afwijking in de voetbotjes), letsel door sporten, overbelasting of een verkeerde stand van de benen door bepaalde spieren in het onderbeen die zich nog onvoldoende aanspannen. Deze laatste oorzaak is vooral terug te zien bij kinderen. Deze spieren zullen zich tussen het tweede en achtste jaar vanzelf herstellen, waardoor de platvoet zal verdwijnen.

Bepaalde oefeningen die je thuis kunt doen, zullen de voetspier ontwikkelen wat de voetboog ten goede komt. Gelijk beginnen? Bekijk hier deze oefeningen.

Soepele of stijve platvoeten

Zoals we hierboven al uitgelegd hebben, heb je twee soorten platvoeten. Soepele platvoeten en contracte (stijve) platvoeten. Het is heel gemakkelijk te testen welke platvoeten jij hebt door op je tenen te gaan staan en dan te kijken of je voetboog te zien is. Is deze te zien? Dan heb jij soepele platvoeten. Wanneer de voetboog nog steeds plat is en dus niet zichtbaar, dan heb je stijve platvoeten.

Wat te doen bij soepele platvoeten?
Over het algemeen komen soepele platvoeten het meeste voor en zorgen deze niet direct voor slechte knieën, heupen of een pijnlijke rug. Toch kun je klachten ervaren van je soepele platvoeten zoals vermoeide, pijnlijke voeten. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor steunzolen, waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Wat te doen bij contracte, stijve platvoeten?
De stijve platvoeten zijn een aangeboren afwijking. Hierbij kan chirurgisch ingrijpen voorkomen dat aangepast schoeisel nodig is. Dit ingrijpen gebeurt bij voorkeur in de jeugd wanneer de botten nog in ontwikkeling zijn. Via een röntgenfoto zal de arts controleren of er inderdaad sprake is van contracte platvoeten.

Platvoeten – klachten bij deze voetproblemen

Niet alleen klachten aan rug, heupen of knieën kunnen ontstaan door platvoeten, maar ook pijnlijke en vermoeide voeten. Wanneer je door blijft lopen op platvoeten, zonder gebruik te maken van inlegzolen, zal je ook andere ongemakken ervaren. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op likdoorns, blaren en eelt. Dit is voornamelijk door de onjuiste verdeling van druk.

Doorgezakte voet - de symptomen op een rijtje

 • Geen voetboog bij rechtop staan
 • Vermoeide voeten
 • Eeltplekken op specifieke plekken door een verhoogde druk
 • Likdoorns
 • Blaren
 • Pijn elders in het lichaam (rug, knieën en heupen)

Weet je nog niet zeker of jouw symptomen passen bij platvoeten? Test dan je voeten met de watertest. Geeft je gehele voetzool een afdruk? Dan heb jij last van platvoeten.

Platvoeten – oefeningen die je thuis kunt doen

Door onderstaande oefeningen kun je niet van een platvoet afkomen, maar om de doorgezakte voet in goede conditie te houden, is het wel aan te raden om deze spieren met regelmaat te trainen.

Pak voorwerpen op met je tenen. Begin met wat grotere, lichtere voorwerpen en maak het steeds moeilijker voor jezelf wanneer dit lukt. Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je beginnen met het opstapelen van voorwerpen. Gebruik hierbij je tenen om de voorwerpen vast te pakken.

Ga op een lage traptrede staan met je tenen over de rand. Beweeg nu je tenen omhoog en naar beneden.

Span je voet alsof je een ‘vuist’ wilt maken met je voet. Ontspan hierna de voet weer. Mocht je last krijgen van kramp tijdens deze oefening, strek je voet dan uit voordat je hem ontspant.

Doorgezakte voet (Pes planus) bij je kind

Bij kinderen zijn doorgezakte voeten heel normaal tot ongeveer het negende levensjaar. Hierna zijn de voeten van een kind volledig ontwikkeld. Is jouw zoon of dochter al ouder dan 9 en heeft hij of zij nog steeds platvoeten? Wees dan niet meteen ongerust, maar let wel op de onderstaande symptomen:

 • Slijten de schoenen van je kind snel? Let ook op of de slijtage op een bepaald punt zit.
 • Komt je kind onhandig over, stoot hij of zij zich vaak?
 • Pijnlijke, vermoeide voeten.
 • Pijnlijke hiel.
 • Je kind loopt niet graag lange afstanden.

Komen deze symptomen regelmatig terug? Schaf dan passende steunzolen aan voor jouw kind om deze klachten te voorkomen.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken en symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.