Last van zware, vermoeide benen en voeten?

Ontdek oorzaken, symptomen en oefeningen

Zware en vermoeide benen en voeten, een niet al te prettig fenomeen dat we helaas allemaal wel herkennen. Het is een veelvoorkomende klacht en ontstaat meestal na een lange wandeling, langdurig staan of een lange autorit. Wanneer zware en vermoeide benen vaker voorkomen, is dit een teken dat er meer aan de hand is. Meestal is een verslechtering van de bloedcirculatie de boosdoener, maar er kunnen meerdere oorzaken bepalend zijn. In dit artikel leggen we je alles uit over de oorzaken van vermoeide benen en voeten, de symptomen en wat je er tegen kunt doen.

Vermoeide benen en voeten zijn een groter probleem dan je denkt. Footlogix Tired Leg Formula stimuleert de microcirculatie en is bijzonder goed te combineren met het dragen compressiekousen en steunkousen.

Je loopt sneller blessures op dan je denkt, met alle nare gevolgen van dien. Gebruik compressiekousen om de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Spieren raken minder snel vermoeid en herstellen beter en sneller, wat de kans op blessures aanzienlijk verkleint.

Platvoeten of doorgezakte voeten kunnen flinke schade aanrichten in je lichaam omdat je een verkeerde stand aanneemt. Deze steunzool corrigeert je voet en houding, waardoor je klachten oplost en voorkomt.

Zit de geschikte oplossing er voor jou niet bij? Bekijk dan al onze oplossingen bij zware, vermoeide benen en voeten.

De oorzaken van vermoeide benen en voeten

Het krijgen van vermoeide benen en/of voeten kent verschillende oorzaken. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker last van vermoeide benen en voeten dan mannen. Zo heeft ongeveer één op de vier vrouwen regelmatig last van deze vermoeidheid. We zetten de oorzaken voor je op een rijtje:

1 | Een verslechterde bloedcirculatie

Vermoeide en zware benen hebben vaak te maken met een verslechtering van de bloedcirculatie in de benen. Ons hart pompt zuurstofrijk bloed door ons lichaam. Op de terugweg (van je benen naar je hart) worden afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je lichaam is het een flink karwei. Het bloed moet namelijk omhoog tegen de zwaartekracht in. Dit wordt ondersteund door de zogenaamde spierpomp in de beenspieren en de kleppen in de aderen. De spierpomp werkt ook als een klep en voorkomt hiermee dat het bloed terugstroomt in de benen. Als dit systeem begint te falen, hoopt een gedeelte van het bloed zich op in de benen en kunnen je benen zwaar en vermoeid aanvoelen. De aderen kunnen hierdoor extra gaan uitzetten wat kan leiden tot spataderen en opgezette benen en enkels.

2 | Overbelasting

Dat we wel eens last hebben van zware en vermoeide benen na een lange wandeling of een intensieve sportactiviteit is niet zo raar. Door de extreme inspanning zijn de spieren in je benen (over)vermoeid. Gun je benen rust. Je zult merken dat de klachten na voldoende rust vanzelf zullen afnemen.

3 | Zwangerschap of overgewicht

Overgewicht kan ook leiden tot zware vermoeide benen en voeten. De spieren in je benen en voeten moeten harder werken doordat ze constant extra gewicht mee moeten dragen. Zwangerschap of overgewicht kunnen dus leiden tot zware benen en voeten.

4 | Afwijkende voetstand

Een afwijkende voetstand kan ook de boosdoener zijn bij zware en vermoeide benen en voeten. Door een verkeerde stand van de voet kunnen voet- en beenspieren overbelast raken. Dit komt vaak voor bij een platvoet (doorgezakte voet) of een holvoet. De spieren in je voet, enkel en benen raken overbelast, doordat zij continu je lichaamshouding corrigeren ten opzichte van je voeten. Deze overbelasting kan leiden tot het zware en vermoeide gevoel in je voeten en je benen en is vaak ’s avonds nog voelbaar als je in bed ligt.

Risico’s van vermoeide voeten en benen

Bij de meeste bovengenoemde oorzaken zijn zware en vermoeide voeten en benen niet gevaarlijk. Wanneer de oorzaak van je vermoeide voeten en benen te maken heeft met een verslechterde doorbloeding, is het raadzaam om waakzaam te zijn. Dit kan namelijk leiden tot vervelende spataders en/of diepe veneuze trombose. Ook kunnen je benen opzwellen, met name bij de enkels.

Symptomen bij vermoeide, zware benen en voeten

Vermoeide benen voelen loom en zwaar aan met soms een tintelend gevoel, ze voelen soms pijnlijk aan. Klachten kunnen gepaard gaan met gezwollen voeten en enkels en/of nachtelijke beenkrampen en kuitkrampen. Spataderen kunnen hierbij ook aanwezig zijn. Vermoeide voeten kunnen branderig, verzuurd en tintelend aanvoelen. Ook kunnen klachten als rusteloze benen optreden, ook wel restless legs genoemd.

Oefeningen bij vermoeide en zware benen

Uithoudingssporten die het hart en de longen trainen, zorgen voor een betere bloedcirculatie en voorkomen het zware, vermoeide gevoel. Er is een aantal oefeningen dat je thuis en/of in de sportschool kunt doen, waarmee je snel van het vermoeide en zware gevoel af bent.

De onderstaande vijf oefeningen helpen je.

1| Op de tenen staan

Deze oefening voer je uit in zes sets van tien ‘pushes’. Tussen elke set herstel je maximaal vijftien seconden. Door deze oefening uit te voeren, versterk je jouw kuitspieren.

Hoe voer je een push van deze oefening uit?

 • Sta rechtop met de voeten op heupbreedte uit elkaar;
 • Ga op je tenen staan zonder het evenwicht te verliezen;
 • Keer terug naar de beginpositie;
 • Herhaal bovenstaande bewegingen tot je het in totaal tien maal hebt uitgevoerd;
 • Pak maximaal vijftien seconden herstel tussen de sets.

Om de oefening moeilijker te maken voer je de snelheid op en zorg je ervoor dat de hielen de grond niet raken tussen de pushes.

Belangrijk: Span je buik- en bilspieren aan en ontspan je bovenlichaam om blessures te voorkomen.

2 | Benen optillen

Deze oefening voer je uit in zes sets van tien ‘herhalingen’. Tussen elke set herstel je maximaal vijftien seconden.

Hoe voer je een herhaling van deze oefening uit?

 • Ga liggen op je rug;
 • Strek je benen uit naar het plafond;
 • Houd je armen naast je lichaam;
 • Span je buikspieren aan;
 • Breng je benen gestrekt, langzaam en zo laag mogelijk naar beneden;
 • Keer terug naar de beginpositie en herhaal.
3 | Fietsbewegingen

Deze oefening voer je uit in zes sets van tien ‘herhalingen’. Tussen elke set herstel je maximaal vijftien seconden.

Om deze oefening uit te voeren volg je de volgende stappen:

 • Ga op je rug liggen met de armen naast je lichaam;
 • Breng je benen omhoog en plooi deze in een rechte hoek van elkaar;
 • Maak een fietsbeweging met je benen.

Om deze oefening goed uit te voeren, houd je tijdens de oefening de onderrug plat op de grond en span je tegelijk jouw buikspieren aan.

4 | Benen scharen

Deze oefening voer je uit in vier sets van tien herhalingen. Tussen elke set herstel je maximaal vijftien seconden. Door deze oefening uit te voeren, versterk je jouw buikspieren.

Om deze oefening goed uit te voeren volg je de volgende stappen:

 • Ga plat op je rug liggen en houd je rug gedurende de complete oefening plat op de grond;
 • Houd je armen naast je lichaam ;
 • Til je rechterbeen in een hoek van 45 graden op (hierna positie 2);
 • Houd je andere been op de grond (hierna positie 1);
 • Beweeg je rechterbeen terug in positie 1 en tegelijkertijd je linkerbeen in positie 2;
 • Zorg ervoor dat je benen gestrekt blijven tijdens deze oefening.
5 | Wijde schaarbeweging

Deze oefening voer je uit in zes sets van tien herhalingen. Tussen elke set herstel je maximaal vijftien seconden. Door deze oefening uit te voeren versterk je de binnenkant van jouw dijen.

Deze oefening werkt exact hetzelfde als oefening 4, enkel in een horizontale beweging.

Let op dat je beide benen in een hoek van 45 graden van de grond houdt en je je benen blijft strekken tijdens de oefening.

Wat te doen tegen vermoeide voeten en benen

1 | Blijf in beweging en stimuleer je doorbloeding

Het klinkt misschien gek, maar wanneer je last hebt van vermoeide voeten en benen is het raadzaam om in beweging te blijven. Door in beweging te komen stimuleer je de doorbloeding in je benen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede voorbeelden. Lang staan of stilzitten, bal-, spring- en/of contactsporten kun je beter vermijden.

2 | Compressiekousen bij vermoeide voeten en benen

Om het effect van de stimulatie van je doorbloeding tijdens het bewegen te versterken, is het raadzaam om tijdens en na een (sport)activiteit compressiekousen te dragen. Compressiekousen hebben graduele compressie en zorgen voor een betere bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor nemen eventuele vochtophopingen in je onderbenen af. Moet je vaak langdurig staan op je werk? Ook dan kunnen compressiekousen een goede oplossing bieden.

3 | Leg vooral ’s nachts je benen omhoog

We kunnen natuurlijk de zwaartekracht een handje helpen door je benen omhoog te leggen. Hierdoor kan het bloed makkelijker terugstromen naar je hart. Dit kun je gemakkelijk doen door een kussen onder je onderbenen te leggen.

4 | Draag steunzolen

Zoals we hierboven hebben gelezen, is het goed mogelijk dat de oorzaak van jouw vermoeide voeten en benen komt door een afwijkende voetstand. Goede steunzolen of inlegzolen corrigeren dit probleem. 

De spieren en pezen in je voeten, enkels en onderbenen kunnen overbelast raken. Zij proberen namelijk continu je lichaamshouding ten opzichte van je voeten te corrigeren.

Aan de hand van onderstaande afbeelding kun je bij jezelf nagaan welke voetstand op jou van toepassing is. Met goede, corrigerende en ondersteunende steunzolen los je dit probleem namelijk gemakkelijk op.

Tijdens het sporten worden er andere dingen van je gevraagd. Wanneer je sport (bijvoorbeeld hardlopen) komen er flinke krachten te staan op je voeten en benen. De druk die ontstaat bij elke landing wanneer je rent, is twee tot drie keer je lichaamsgewicht. Om deze krachten zo goed mogelijk op te vangen, is het raadzaam om goede sportzolen te gebruiken. Goede sportzolen zorgen voor ondersteuning, stabiliteit en demping. Combineer de sportzolen met compressiekousen voor een optimaal resultaat bij vermoeide voeten en benen.

5 | Smeer je voeten en benen in met een speciale crème

Probeer elke dag, of meerdere keren per dag, je voeten en benen te masseren. Been- en voetmassages stimuleren de bloedcirculatie en zorgen er voor dat je bloedvaten stevig en elastisch blijven. Er zijn verschillende producten op de markt die hiervoor geschikt zijn. De één in een verkoelende gel, de ander in een foam of crème. Let op: altijd vanaf de voet naar boven inmasseren.

Tot slot

Heb jij klachten aan of door jouw voeten, maar komen de klachten niet overeen met bovenstaande oorzaken en symptomen? Bekijk dan eens onze overzichtspagina met alle steun- en inlegzolen of check je symptomen binnen de symptomenbank.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.