Diabetische voet - voetverzorging & steunzolen

Alles over de diabetische voet (diabetes mellitus)

Lopen doen we doorgaans zonder er bij na te denken. Stiekem zijn dat vaak vele kilometers per week. Jouw voeten zijn de fundering van je lichaam en hebben dus veel te verdragen. Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat noemen we een diabetische voet of met een medische term diabetes mellitus. Voeten zijn bij diabetespatiënten heel kwetsbaar. Het is heel belangrijk dat je je voeten goed te verzorgt en checkt om problemen aan de voet te voorkomen. Waarom dat zo is leggen wij graag aan je uit.

Diabetespatiënten hebben vaak last van een verslechterde bloedsomloop en een verminderd gevoel in handen en voeten. Als je bloedsuiker regelmatig te hoog is, kunnen zenuwen in je voeten beschadigd raken. Dit noemen we zenuwschade en met een moeilijker woord neuropathie. Neuropathie kan op verschillende gebieden problemen veroorzaken, zeker wanneer bloedvaten minder goed werken door diabetes. Het gevoel in je voeten wordt minder, hierdoor zal je niet merken dat je een wondje hebt. Deze wondjes kunnen gaan ontsteken en leiden tot een zweer. In dit artikel gaan we in op de problemen bij een diabetische voet.

Symptomen bij een diabetische voet

Door neuropathie wordt overmatige druk en wrijving niet waargenomen. Te veel druk en wrijving kunnen leiden tot wondjes, zweren en ontstekingen aan de voeten. Extreme gevallen kunnen zelfs leiden tot amputatie. Gelukkig kun je door goed op letten en alert zijn veel problemen voorkomen. Een diabetische voet kun je herkennen aan (of een combinatie van) de volgende voetklachten:

 • Koude voeten
 • Zweetvoeten
 • Tintelingen in je voeten, pijnscheuten
 • Gevoelloosheid, minder gevoel in je voeten
 • Moeilijk genezende wondjes
 • Verkleuringen aan tenen en voeten
 • Rode, gezwollen voeten
 • Verminderd evenwicht
 • Minder spierkracht in je benen

Behandeling bij een diabetische voet

Bij de behandeling van een diabetische voet moet je met verschillende criteria rekening houden. Gelukkig kun je veel doen om voetproblemen te voorkomen. Houd je bloedsuiker zo laag mogelijk. Loop niet op blote voeten. Knip nagels recht en zeker niet te kort af. Zorg dat je goed passende schoenen draagt. Maak geen gebruik van voetbaden. Check je voeten regelmatig op wondjes, verkleuringen, zwellingen en vervormingen (ook aan de onderkant).

Voetverzorging bij een diabetische voet

Mensen met diabetes beschikken over kwetsbare voeten. Goede voetverzorging is daarom een essentieel onderdeel bij de behandeling van een diabetische voet. De voetverzorgingsproducten van Saicara houden je voeten in topconditie. Saicara is ontwikkeld door huidspecialisten en zorgen met gepatenteerde formuleringen voor het ideale niveau van vocht en vitaminen in jouw voeten. De unieke combinatie van hoogwaardige actieve ingrediënten in de producten van Saicara bieden jouw huid alles wat het nodig heeft.

 • Zorg voor voldoende beweging. Voetgymnastiek bevordert de doorbloeding in jouw voeten. Beweeg je voeten op en neer of draai rondjes met jouw voeten;
 • Wissel indien mogelijk, dagelijks van schoenen. Draag schoenen bij voorkeur niet twee dagen achter elkaar. Zo krijgen bacteriën en schimmels niet de kans om zich te verspreiden;
 • Leef gezond en stop met roken. Roken verslechtert namelijk de bloedsomloop;
 • Trek elke dagen schone sokken aan. Deze sokken moeten goed passen. Draag altijd sokken gemaakt van minimaal 80% wol of katoen. Deze sokken absorberen namelijk vocht. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels minder kans om zich te nestelen. Vermijd sokken met naden.

Steunzolen voor een diabetische voet

Naast normale hygiëne en algehele verzorging zijn steunzolen en inlegzolen de belangrijkste basis voor de verzorging van de voeten. Veel mensen met diabetes hebben last van een doorgezakte voet. Bij platvoeten zakt het voetgewelf door en kantelt de hiel naar binnen. Deze abnormale stand van de voeten zorgt voor druk en wrijving in de schoenen. Waarbij je de meeste drukplekken onder de bal van de voet en aan de buitenzijde van de grote teen zult vinden.

Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor! De medische zilver inlegzolen van Skystep. De anatomisch gevormde steunzolen bieden ondersteuning en stabiliteit. De lichte voorvoetondersteuning ontlast de voorvoet en zorgt er voor dat de tenen wrijvings- en drukvrij komen te liggen. Een zachte tussenlaag van memory-foam draagt bij aan een optimale demping en drukverdeling. Een correcte loopfunctie verkleind de kans op wondjes, ontstekingen en infecties aanzienlijk.

De zooltjes zijn afgedekt met een ingeweven laag van puur zilvervezel. Zilver wordt al sinds jaar en dag toegepast in de medische wereld. Zilver heeft namelijk unieke eigenschappen. Zo bevordert zilver de bloedcirculatie en elimineert het bacteriën en schimmels, wel zo verantwoord!

Steunzolen voor een diabetische voet

Als reuma of diabetespatiënt weet je nu dat het belangrijk is om goed voor je voeten te zorgen. Dat weten wij bij Skystep ook. Bestel daarom snel en veilig je steunzolen voor een diabetische voet.

Zilver inlegzolen – ook voor diabetici

 • Anatomisch gevormd voor een perfecte pasvorm;
 • De diepe uitsnijding in de hiel geeft extra ondersteuning en stabiliteit;
 • De lichte voorvoetondersteuning voorkomt drukplekken en wrijving bij de tenen;
 • Antibacteriële werking;
 • Echte geurvreter.
Footlogix Shoe Deodorant Spray

Footlogix Shoe Deodorant Spray

17,00

Footlogix Foot Soak hydrateert en verzacht

Footlogix Foot Soak

21,00

Footlogix Cold Feet Formula

Footlogix Cold Feet Formula

18,00

Footlogix Exfoliating Seaweed Scrub verwijderen dode huidcellen

Footlogix Exfoliating Seaweed Scrub

30,00

Footlogix Rough Skin Formula

Footlogix Rough Skin Formula

22,50

Footlogix DD Cream mousse

Footlogix Double Defense Cream

19,00

Footlogix Very Dry Skin

Footlogix Very Dry Skin Formula

19,00

Footlogix Daily Maintenance Formula

Footlogix Daily Maintenance Formula

19,00

Footlogix Cracked Heel Formula

Footlogix Cracked Heel Formula

21,00

Footlogix Tired Leg Formula

Footlogix Tired Leg Formula

18,00

Footlogix Professional Massage Formula

Footlogix Professional Massage Formula

21,50

Footlogix kalknagel behandeling

Footlogix – Kalknagel behandeling

19,00

Saicara Foot Butter

Saicara Foot Butter

13,95

Saicara Foot Balm

Saicara Foot Balm

9,50

Saicara Peeling

Saicara Peeling

9,50

Saicara Fizzy Gel

Saicara Fizzy Gel Spray

11,50

Saicara Foot Soft

Saicara Foot Soft

11,50

Saicara Foot Fresh & Silk

Saicara Foot Fresh en Silk

7,95

Saicara Foot Repair

Saicara Foot Repair

11,50

Zilver inlegzolen

Zilver inlegzolen

29,95

Nieuwste berichten

Volg ons

Heb je een vraag?

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please type your message.

Laat een reactie achter